Els sindicats han fet públic, aquest dilluns, el manifest unitari per reclamar més polítiques que garanteixin els drets socials i els drets laborals dels ciutadans. Han recordat que el proper 7 de juliol uns 800.000 treballadors  catalans es quedaran sense protecció dels convenis col·lectius. Això significa, diuen, que es quedaran sense regulació pel que fa salaris, jornada laboral o promoció professional. Reivindiquen, per tant, canviar les polítiques d’austeritat per polítiques d’estímul econòmic que evitin també el frau i l’evasió fiscal. A més, reclamen la creació d’una renda garantida de ciutadania per a les persones que no tenen recursos econòmics i que garanteixi també unes pensions acceptables. Defensen, a més, la dació en pagament i el lloguer social per als qui han estat desnonats, així com els serveis públics de qualitat.

Segons Josep Maria Àlvarez, secretari general d’UGT a Catalunya, “seria bo que el govern de la Generalitat, ja que va ser el primer govern a aplicar mesures de retallada, fos també el primer a presentar uns pressupostos pensats per als ciutadans”. També ha apuntat que “la societat catalana no pot aguantar un altre procés de retallades, ja sigui amb un dèficit del 1,2% o del 2%, porqué aquí ja hem tocat fons”.

El seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, ha apuntat que els pressupostos de la Generalitat han de respondre a una “lògica  que no sigui la del dèficit públic, sinó la de generar activitat econòmica i que garanteixi la cohesió social”. Comissions Obreres i UGT també allarguen la mà als afectats per les participacions preferents i els treballadors dels mitjans públics.

La manifestació prevista per al proper dia 1 de maig a Barcelona arrencarà a les 11.30 h a la ronda de Sant Pere amb el passeig de Gràcia.