Jordi Portabella (ERC+Dcat+Rcat) ha dit que caldria elaborar un cens més acurat dels pisos buits que hi ha  a la ciutat de Barcelona. Els republicans consideren que cal creuar dades de diferents indicadors, com les companyies de subministrament (llum, aigua, gas) amb el padró o els registres dels administradors de finques. Un cop creuades les dades es podria obtenir una foto més nítida dels pisos buits i això permetria, segons Portabella, poder fer polítiques d’habitatge més precises.

La proposició dels republicans s’ha aprovat per unanimitat. Janet Sanz (ICV-EUiA) ha defensat que l’Ajuntament actuï contra els pisos buits, perquè “un luxe que no ens podem permetre a la nostra ciutat”. Els ecosocialistes creuen que el cens de pisos buits ha de ser una”absoluta necessitat” i que no ha de quedar circumscrit a barris amb emergència d’habitatge sinó que s’ha d’estendre al conjunt de Barcelona. Sanz ha emplaçat l’equip de govern a prendre la iniciativa.

Els socialistes són partidaris d’aplicar sancions als bancs que disposin de pisos buits sense llogar i d’impulsar mesures que ajudin a millorar el parc de lloguer social. Carmen Andrés ha criticat les declaracions a BTV de Xavier Trias, en què deia que “només multaria els bancs si feien tonteries“. A l’altre cantó hi ha els populars, que descarten les mesures coercitives i aposten per fer més difusió del servei de lloguer social de l’Ajuntament. Eduardo Bolaños entén la bona voluntat de la proposició i demana que es destinin més recursos a publicitar aquest servei. “Estic segur que moltes comunitats de veïns no saben ni que aquest servei existeix”, diu.

Antoni Vives (CiU) considera que el pla d’acció per lluitar contra els habitatges buits és adequat i que amb la proposta d’ERC es pot tenir una imatge més acurada dels habitatges desocupats. Sobre les negociacions amb els bancs ha parlat de “centenars de pisos” que han passat del lloguer impagable al lloguer social.

Un nou reglament d’habitatges d’emergència

El plenari ha aprovat també per unanimitat una proposta d’ICV-EUiA que insta el govern a donar resposta a la situació d’”emergència habitacional”. Els ecosocialistes volen que sigui el Consorci d’Habitatge el que elabori un nou reglament d’habitatges d’emergència per garantir el reallotjament públic de cara al març de 2015. Ricard Gomà ha apostat per “una política pública de resposta quan el desnonament es produeix”.

Els socialistes creuen que la situació de 2009 és molt diferent a la d’ara i ha quantificat en un 150% l’augment dels casos a la taula d’emergència social en els darrers anys. Els populars volen que el nou reglament sigui fruit de la participació i “que no s’aprovi per la porta del darrere”. Els republicans consideren que nou de cada 10 desnonaments es produeixen perquè no es pot pagar el lloguer. El tinent d’alcalde Antoni Vives, ha defensat l’actual reglament, del que diu que “no té voluntat restrictiva” i també explica que les inspeccions que s’han fet als bancs han donat el seu fruit, ja que “s’ha passat d’hipoteques impagables a lloguers socials”.