La Lilian no s'ha separat en tot el dia del telèfon mòbil. Aquesta cubana va arribar a Barcelona fa 34 anys, desenganyada amb el règim del seu país, tot i que no amb la revolució. Assegura que, malgrat que fa setmanes que a l'Havana corrien rumors d'una represa de les relacions amb Estats Units, la notícia els ha sorprès per la solemnitat amb què l'han anunciada Castro i Obama. Tant ella com la seva família i amics des de Cuba han rebut la notícia amb la mateixa sensació. LILIAN DIAZ, propietària del restaurant Habana Vieja "No he podido escapar del escepticismo, ha sido imposible. He sentido una emoción interna, el estómago se me encogió un poquito. Que desaparezca el sistema de gobierno en Cuba no lo veo posible en este momento ni a corto plazo, pero sí que creo que puede haber cambios económicos y recuperar derechos civiles." Els dubtes també van envair ahir en Gustavo quan es va assabentar de la notícia. Aquest cubà explica que no va venir a Barcelona per motius econòmics ni polítics i es mostra pròxim a la revolució castrista. Reconeix que la represa de les relacions diplomàtiques i el desbloqueig econòmic i comercial de la zona poden reactivar l'economia de l'illa, però el preocupen les condicions en què s'establirà el nou diàleg. GUSTAVO DE LA TORRE, membre de la plataforma Defensem Cuba "Las palabras se las lleva el viento, y Obama está expresando que tiene la intención de establecer relaciones bilaterales pero, ¿bajo qué condiciones? ¿Sobre la política de agresiones que se ha mantenido hasta ahora?" L'Anna netejava aquest matí les copes de la celebració. Va ser la seva mare, des de Cuba, qui va anunciar-li la notícia. Fa cinc anys que viu a Barcelona, estudia un màster en comunicació social. ANA FERNÁNDEZ, estudiant de la UPF "Mucha emoción, mucha alegria porque han sido muchos años, 53 años muy difíciles para el pueblo cubano y los que estamos fuera. Los que estamos del otro lado siempre vivimos con esa sensación de estanque que es lo que significa tener el país de donde uno es bloquedo, inhabilitado." De fet, ara més que mai, l'Anna es planteja tornar a Cuba. Sap que el procés serà llarg, però està molt esperançada i convençuda que l'acord amb els Estats Units és el principi del final del bloqueig.

Tot i que el rumor de la represa de relacions amb els Estats Units feia setmanes que corria per l’Havana, els anuncis solemnes que van fer aquest dimecres Castro i Obama ha sorprès la majoria de cubans. Creuen que és tot un signe d’obertura per part del govern cubà i que això pot dur a la millora del respecte pels drets civils a l’illa. El papa Francesc I ha jugat un paper important en la recuperació de les relacions entre els dos països i seguirà treballant en aquest sentit.

A més de tornar a tenir representacions diplomàtiques, l’acord finalment assolit inclou l’aixecament parcial de l’embargament econòmic. Això és el més esperançador per als cubans d’aquí i d’allà, perquè esperen que pugui contribuir a reactivar l’economia de l’illa. Els més afins al règim, però, també veuen aquesta oportunitat com una amenaça, perquè caldrà veure com es relaciona un gegant econòmic com els Estats Units amb un petit mercat naixent com és el cubà.

En canvi, alguns que van arribar a Barcelona fugint de les estretors econòmiques o de llibertats que sentien a Cuba veuen raons de sobra per celebrar la notícia de la represa de relacions diplomàtiques i econòmiques. De fet, n’hi ha que reforcen la idea de tornar al seu país d’origen. En tot cas, esperen, com tothom, veure quin serà l’abast del canvi de situació política i econòmica a Cuba a partir d’ara.