Dos dies abans d'acabar l'any, el govern ha aconseguit tancar-lo amb les ordenances fiscals aprovades. Nous impostos i taxes amb què l'equip d'Ada Colau diu que fa un pas cap a una ciutat més justa. El debat al ple ha evidenciat una divisió en dos bàndols: els partits d'esquerres, que hi han votat a favor, mentre que CiU, C's i PP ho han fet en contra. SÒNIA RECASENS, regidora de CiU "Avui vostès no aprovaran unes ordenances fiscals que ni són d'esquerres, ni progressistes, ni transparents." CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de C's "Yo creo que hemos perdido una gran oportunidad en la ciudad de Barcelona de rebajar la presión fiscal. Es una de las ciudades de España con una presión fiscal más alta." ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Són unes ordenances de continuïtat, perquè Barcelona malhuaradament continuarà sent la ciutat més cara d'Espanya, amb els impostos més elevats." GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "Un canvi de tendència fiscal hauria estat una baixada massiva d'impostos. Nosaltres no creiem en això, perquè els impostos són una eina de conquesta de civilització, de qualitat de vida i de benestar per la població". Esquerra i el PSC, socis del govern en les ordenances, han remarcat que l'IBI es congela al 98 % dels pisos i que només puja als patrimonis més alts. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "És molt poca gent afectada. I amb això fem possible que l'escreix d'ingressos es dediqui a inversions socials." JAUME COLLBONI, president del Grup Municipal del PSC "Aquest 2 % de gent que avui pagarà més és la gent que s'ha fet més rica durant la crisi econòmica. M'agradaria que es digués què es deixarà de fer a la ciutat quan es parla de rebaixes." La CUP, que finalment ha optat pel "sí", troba, però, insuficient l'augment limitat de l'IBI i ha reclamat al govern valentia en la política fiscal. MARÍA JOSÉ LECHA, regidora de la CUP Capgirem Barcelona "D'aquest tema s'haurà de decidir cap a quin costat avançarà el govern, si a revertir un model marca Barcelona o a conservar-lo amb un bon maquillatge." L'any acaba amb ordenances però encara sense pressupost. De fet, demà mateix l'alcaldessa signarà el decret per prorrogar els comptes d'aquest any, que seguiran vigents fins que no se'n pactin uns de nous.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que les ordenances fiscals aprovades en el ple estan millorades i enriquides respecte a l’aprovació inicial. Pisarello ha justificat l’increment de l’IBI a un 2 % dels habitatges i ha recordat que es congela a la resta i se’ls ajuda a pagar el rebut amb bonificacions a “les famílies més colpejades” per la crisi. El primer tinent d’alcalde ha dit que les ordenances no són fruit de la improvisació, com se li ha retret per part d’alguns grups de l’oposició. En vista de les crítiques també a un augment de l’IBI el 2017 com a conseqüència de la revisió cadastral anunciada, Pisarello ha dit que “tots pagarem el mateix, però de manera més justa”.

La regidora de CiU Sònia Recasens ha recordat a Pisarello que moltes de les bonificacions ja existien el mandat anterior. “Aproven les ordenances en l’últim minut amb els vots del tripartit”, ha retret Recasens. La regidora de CiU ha dit que les ordenances no són “ni progressives ni progressistes”, i ha assegurat que preveuen una davallada d’ingressos de 2,2 milions d’euros. Recasens ha dit que se li posen “els pèls de punta” de pensar què passarà el 2017 quan es revisi el cadastre si es fa “amb la mateixa política erràtica”.

Des de Ciutadans, Carina Mejías ha dit que les ordenances fiscals “són fruit de la improvisació”. “Hem perdut l’oportunitat de reduir la pressió fiscal de la ciutat”, ha assegurat Mejías, que ha afegit que Barcelona té la pressió fiscal més alta. Un argument que també ha fet servir Alberto Fernández Díaz (PP) per justificar el vot contrari. “Són ordenances de continuïtat perquè serem la ciutat més cara d’Espanya”, ha dit. Fernández Díaz ha assegurat que la congelació de l’IBI al 98 % dels pisos és una “trampa” perquè amaga el increments de la revisió cadastral de 2017.

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha justificat el “sí” perquè l’augment de l’IBI afecta “molt poca gent” i amb els ingressos que s’obtindran es duran a terme mesures “d’interès social”. “Millorem la vida dels barcelonins”, ha sentenciat Bosch, inicialment contrari a un increment d’impostos. Des del PSC, Jaume Collboni ha dit que les ordenances aprovades en el ple eviten una pujada generalitzada de l’IBI que preveien les ordenances vigents des de 2012. “La congelació és tan raonable que no entenc que la dreta no ho aprovi”, ha dit Collboni, que ha advertit el govern que la negociació del pressupost no segueixi els mateixos passos que els de les ordenances fiscals.

Des de la CUP Capgirem Barcelona, María José Lecha ha anunciat finalment el vot favorable malgrat que ha criticat que s’hagi variat la proposta inicial d’increment de l’IBI perquè l’actual la troba “insuficient i poc progressiva”. Lecha ha defensat que en moments de crisi pagui més qui més te, i ha demanat al govern que de cara a 2017 decideixi si vol portar el canvi “més enllà” i avançar cap a un canvi de model i no “un maquillatge del model marca Barcelona”. La regidora de la CUP ha qualificat d’“injust i anacrònic” que l’Església estigui exempta de pagar l’IBI i ha reclamat una “desobediència” perquè no passi més.