La intenció municipal és “veïnificar” el Moll de la Fusta perquè els veïns del Raval i el Gòtic sud se l’apropiïn per a les activitats quotidianes. Per això, l’Ajuntament va iniciar al febrer un grup de treball amb el Port. Entre les qüestions a parlar hi ha la millora dels accessos al Moll de la Fusta, que ara té el passeig de Colom i la ronda del Litoral com a barreres. Es dona el cas, també, que el Port ha tancat els dos ponts elevats que creuen la ronda per l’estratègia contra el “top manta”.

“Hem d’eliminar obstacles físics i millorar el pas de la plaça del Duc de Medinaceli cap al Moll de la Fusta”, ha dit la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, que ha explicat que els plans del districte ja preveuen una reforma d’aquesta plaça, tot i que no serà una gran rehabilitació. La intenció, ha remarcat Pin, és “fer més fàcil” l’accés des del Gòtic sud al Moll de la Fusta i donar resposta a una reivindicació històrica del barri, que reclama més espai públic d’ús ciutadà.

Mesures contra la gentrificació

Amb el Pla de barris es vol actuar per garantir que, per viure al Raval i al Gòtic sud, els veïns no es vegin obligats a marxar. Es destinaran 3,5 milions d’euros a subvencions per a la rehabilitació de finques i mesures antisoroll. En aquests contractes, l’Ajuntament aplicarà clàusules que evitin la gentrificació per assegurar que, un cop s’hagi fet la rehabilitació, el propietari no trenqui el contracte de lloguer amb els inquilins que hi vivien.

“Donar ajudes públiques no ha de voler dir que el propietari faci servir això per apujar el preu i expulsar els inquilins”, ha sentenciat Gala Pin, que ha afegit que Ciutat Vella actuarà com a prova pilot per si aquestes mateixes clàusules es poden aplicar a la resta de la ciutat. A més, el Pla de barris preveu rehabilitar l’antiga casa fàbrica Can Seixanta, que acollirà habitatges públics i un equipament per a activitats veïnals, amb especial atenció als joves i entitats culturals.