A la roda de premsa posterior a la reunió dels representants dels 13 municipis, Asens ha criticat novament el pla d’acollida estatal: “És excessivament burocratitzant, centralista i opac”. I ho ha exemplificat amb casos com el de Manresa que va rebre recentment 50 refugiats i el consistori del municipi se’n va assabentar a través de la premsa.

Els municipis també reclamen a l’estat que se’ls cedeixi la gestió del finançament que es rep des d’Europa per fer front a l’acollida dels refugiats. Segons Asens “l’estat destina aquests diners a polítiques d’expulsió, de fronteres i equipaments com els CIE”, fet que ha titllat d'”immoral”.

El projecte Nausica

El pla d’acollida municipal ofereix allotjament i seguiment social integral a les persones refugiades que queden excloses dels ajuts de l’Estat. Aquest mes de febrer s’hi han sumat 34 places que s’afegeixen a les 47 que es van obrir el mes d’octubre passat.

Els destinataris del programa Nausica són les persones sol·licitants d’asil que han rebut atenció mitjançant el programa estatal i que n’han esgotat les prestacions sense assolir l’autonomia, o bé que hi han perdut el dret i n’han quedat excloses.