JOSÉ VARGAS, president de l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme "Quiero reconocer la sensibilidad de la mayoría de grupos políticos representados en este Parlament, que nos atienden con la mayor generosidad cuando acudimos a ellos."

En l’acte hi ha participat una representació de les víctimes del terrorisme a Catalunya. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha dit que la presència de persones que han patit el terrorisme era “fonamental per recordar fets tan rebutjables i criminals que sempre mantindrem a la nostra memòria”.

De Gispert ha reivindicat els valors democràtics i s’ha manifestat contrària a tota mena de violència, injustificable des de qualsevol utopia.

A banda dels membres de la Mesa del Parlament i de les associacions de les víctimes, a l’acte hi ha assistit el llavors alcalde de Barcelona, Pasqual Maragall, i l’arquebisbe actual de Barcelona, Lluís Martínez Sistach.

“Les autèntiques víctimes, els ciutadans”

El president de l’Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme (ACVOT), José Vargas, ha elogiat la feina dels cossos de seguretat per detenir els responsables d’accions terroristes, i ha dit que les víctimes i els seus familiars pateixen d’una forma més intensa el terrorisme. Santos Santamaría, pare d’un mosso assassinat per ETA, ha lamentat que hi hagi gent que consideri les víctimes com a “simples efectes col·laterals”.

Una de les supervivents de l’atemptat d’Hipercor, Rosa Maria Peláez, ha explicat els moments posteriors a l’atemptat, quan les víctimes “cremaven com a torxes” segons després de l’esclat del cotxe bomba.