El camí per obtenir els suports necessaris encara no s'ha acabat. N'és conscient el govern que avui ha aprovat en comissió extraordinària un guió de mandat que patirà encara algunes modificacions. Tot i que el mateix alcalde havia arribat a manifestar que aplicaria un PAM encara que no aconseguís aprovar-lo, avui, dies abans del primer tràmit en comissió de presidència, el govern ha allargat la mà més que mai. JOAQUIM FORN, primer Tinent d'alcalde "Nosaltres som conscients que per arribar a un acord haurem de renunciar, haurem de cedir com espero que també la resta de grups polítics sapiguem que per arribar a acords també hauran de renunciar ells. És un acord entre dues parts." I un dels punts que té més números d'acabar sent esborrat del document aprovat avui és la construcció del barri al port, el blau ictinea, que el plenari ja va rebutjar en bloc. És una de les cartes que es jugarà en la taula de negociació. De fet el PSC, amb qui el govern manté oberta la principal via de diàleg, ja ha advertit que aquest punt és inadmissible. Els socialistes, que facilitaran de moment la tramitació del PAM, demanen més gestos al govern. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "El que exigim és que de manera indiscutible esculli un projecte d'orientació progressista, d'esperit socialdemòcrata que continui moltes de les polítiques que Barcelona tenia activades o que trii l'altre camí alternatiu que és acostar-se al pp i fer unes polítiques d'ordre invers." El blau ictinea és el punt més polèmic i l'únic projecte nou que es planteja fer el govern en els propers tres anys, la resta és una aposta per la promoció econòmica, el manteniment i la rehabilitació. Dels 1.900 milions d'euros que invertirà el govern, 100 aniran pels mercats municipals, 250 per millorar l'espai públic i 115 per escoles bressol i reformes a centres escolars. El PAM també preveu establir un protocol per les relacions entre ajuntament i generalitat a través d'un llibre blanc. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Aquest PAM més que ser un pla d'actuació és un pla d'aparador municipal. Declaracions de principis, de bones intencions, però una manca absoluta de concrecions, de calendaris." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Creiem que el que ens posa el govern sobre la taula, no és que sigui insuficient, sinó que va radicalment en un altre sentit. Nosaltres ens refermem en aquest no en l'aprovació inicial." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "La nostra actitud és de no obstaculització, al contrari, d'afavorir el diàleg, d'afavorir la possibilitat que es generin concensos, que és el que necessita la ciutat per poder atendre adequadament la ciutadania. I és per aquest motiu que ens abstindrem, alhora que presentarem un centenar d'esmenes."

Entre les xifres que inclou el full de ruta del govern per als pròxims quatre anys hi ha els 1.900 milions d’euros d’inversió, 100 dels quals es destinaran als mercats municipals i 115, a la rehabilitació de centres escolars. Aquesta última ha estat una de les qüestions més sensibles en la negociació amb la resta de grups, que fa temps que està oberta.

El primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, ha dit que el PAM és un document concret però obert a la negociació. Una negociació que el govern manté oberta amb el PSC. El PAM passarà  el primer tràmit dimecres en comissió de Presidència i s’haurà d’aprovar definitivament al ple d’octubre.

Entre les propostes recollides al document hi ha l’increment de places d’escoles bressol, la millora de la xarxa d’equipaments esportius i l’aposta per la seguretat amb més presència al carrer i patrullatge preventiu. El PAM també posa l’accent en la regeneració urbana i vol donar impuls a projectes com el de la plaça de les Glòries, la Sagrera, els entorns de la Sagrada Família, les casernes de Sant Andreu i la Colònia Castells. Entre les prioritats del govern per al mandat hi ha el desplegament de projectes vinculats a l’àrea metropolitana com són la integració del port, l’aeroport i la Zona Franca.