MONTSERRAT TURA, consellera de Justícia "Se separen els adults, no se separen els menors. Sabem que aquesta és una llei que no necessàriament evitarà els conflictes però en canvi pretén crear una nova cultura de la gestió dels conflictes una vegada les parelles s'han trencat". La nova llei neix amb un missatge clar: la responsabilitat de criar als fills correspon tant al pare com a la mare. Per això, ara en els processos de separació s'apostarà per la custòdia compartida. Abans de decidir, la justicia examinarà cada cas. Cada cònjuge haurà de dir com es farà càrrec dels nens i com es comunicaran amb la parella. Sobretot, per posar-se d'acord en temes com l'educació del menor. A partir d'aquest informe, s'establirà el règim de visites. Tot i aquests canvis, els pares hauran de continuar pagant la pensió pel manteniment del fill. Especialment, si el nen continua vivint habitualment amb la mare. També hi ha novetats en l'àmbit de l'adopció. Els menors hauran de saber que són adoptats abans dels 12 anys.També es reconeixen els drets dels seus nous oncles i avis. La llei neix, en definitiva com resposta als canvis que han aparegut els últims anys. Per exemple, el text inclou un capítol per les anomanades famílies reconstituides. Parelles que tenen fills de relacions anteriors. A partir d'ara, tots dos podran participar en la presa de decisions, tot i no ser els pares biològics dels nens. I un altre dels punts destacats fa referència als discapacitats. El nou Codi Civil els dóna més instruments per protegir els seus drets. Crea la figura de l'assistent, una persona que vetlli pels interessos d'algú amb discpacitat mental, per exemple. També podran blindar part del patrimoni per així poder pagar una residència o una atenció mèdica especial.

El nou text estableix que, en cas de separació, s’apostarà preferentment per la custòdia compartida dels fills. En la presentació davant del Ple, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha dit que els nens “tenen dret a tenir dos progenitors” i que, per tant, s’aposta per la corresposabilitat dels pares. En aquest sentit, ja no es parla de “visites” perquè “no volem pares de visites”. Tot i això, Tura també ha reconegut que no en tots els casos serà possible la custòdia compartida i que, per tant, no s’atorgarà per defecte en totes les ocasions.

Tura també ha parlat de dues eines en casos de separació. D’una banda, l’aposta per la mediació i de l’altra el Pla de parentalitat que la nova llei obligarà a presentar a totes les parelles que se separin. En el pla s’haurà de concretar la manera en què cada progenitor exercirà la custòdia sobre el fill i com participarà en la seva educació.

Progenitors en lloc de pares

El nou text també parla sobre adopcions. Entre altres aspectes, destaca l’obligatorietat de fer saber als menors que són adoptats tan aviat com tinguin maduresa o com a màxim quan compleixin 12 anys. El text també reconeix un ampli ventall de famílies i, per això, parla de “progenitors” en lloc de “pares”.