SALVADOR ESTEVE, president de la Diputació de Barcelona "Una mala llei perquè va contra l'autonomia local, va contra l'estat de les autonomies, va contra la Generalitat en especial, i el que busca, a part de servir més malament la gent, és que es privatitzin els serveis que donen els Ajuntaments."

En un acte per fer visible un front comú contra la llei, la vicepresidenta Joana Ortega ha anunciat que el Consell Executiu d’aquest dimarts aprova portar al Tribunal Constitucional la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local. Ortega creu que es tracta d’una “revenja legislativa” contra Catalunya i la seva estructura territorial. També han signat el document el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve; el de Lleida, Joan Reñé; el de Tarragona, Josep Poblet; i el de Girona, Joan Giraut. També els presidents de la Federació Catalana de Municipis (FCM), Xavier Amor, i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch.

Els signants del text, de 10 punts, rebutgen “enèrgicament” la llei i es comprometen a “donar suport als recursos d’inconstitucionalitat que es puguin presentar per part de la Generalitat com per la totalitat d’institucions locals catalanes”. El president de l’ACM, Miquel Buch, ha dit que 700 dels 947 municipis catalans han mostrat la disposició de portar als tribunals la reforma.

Petició perquè Barcelona encapçali el moviment

Durant el plenari de febrer, el PSC va presentar una proposta en què demanava que Barcelona contestés a la nova llei a través d’un recurs d’inconstitucionalitat al TC. L’objectiu és que es retirin aquells articles que vulneren l’Estatut i la Carta Municipal. La proposta va tenir el suport de tots els grups municipals del plenari i el vot contrari del PP. Els socialistes volien que el rebuig s’expressés a través d’un plenari extraordinari.

CiU va estar d’acord amb la proposició socialista, tot i que no va considerar pertinent fer-ho en una sessió extraordinària. ICV-EUiA va dir que la Carta Municipal protegeix la ciutat, tot i que té l’obligació de ser capital de Catalunya i defensar els altres municipis. UxB creu que el Govern espanyol vol liquidar la singularitat de Barcelona i demana mesures per protegir la Carta Municipal. Per la seva banda el PP entén que la llei respecta la singularitat de Barcelona i que, per tant, el “recurs no té cap mena de sentit”.