La regulació hotelera haurà d'esperar. Després de rebre una allau d'al·legacions, el pla d'allotjaments turístics no es podrà aprovar el mes que ve, com pretenia el govern. L'executiu guanya, així, temps per revisar les crítiques que li han arribat, entre les quals, esmenes a la totalitat de la majoria de partits, amb què ara haurà de negociar el suport polític. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Tenim en compte que ja tenim 130 al·legacions i que preveiem que ens n'arribaran més i que les volem estudiar amb seriositat i rigorositat, jo crec que hem d'anar a un escenari d'aprovar el PEUAT a la tardor." El govern assegura que el pla inicial era un text equilibrat entre les veus que volien restringir més el turisme i les que no. En aquest sentit, Janet Sanz ha descartat, com vol la CUP, que s'avanci més en el decreixement de places hoteleres. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Que el decreixement es faci de forma activa implica una expropiació de molts d'aquests elements. I aquí també ho hem dit, no volem que el PEUAT es converteixi en una eina per expropiar determinats allotjaments turístics. Creiem que això no té sentit." MARC GARCIA/MIQUEL MARGALEF "El govern també ha reiterat avui que vol tolerància zero amb els pisos turístics il·legals, i que en breu presentarà un pla per fer-hi front. Un gest que els acosta a Esquerra, que, precisament ahir, va posar aquesta condició sobre la taula per negociar." L'executiu ha negat la crítica principal dels hotelers al pla: que la gran majoria d'hotels, els del centre, no podran fer reformes. Janet Sanz ha dit que sí que en podran fer, però en cap cas augmentar el nombre d'habitacions.

La majoria de partits de l’oposició, excepte ERC, han presentat esmenes a la totalitat al pla d’allotjaments turístics, que limita els hotels al centre i en permet de nous a les àrees més allunyades. Janet Sanz ha explicat que s’han rebut 130 al·legacions i que en preveuen més d’última hora. “Jo crec que hem d’anar a un escenari d’aprovar el PEUAT a la tardor”, ha dit la tinenta d’alcalde, que s’ha compromès a revisar les al·legacions per “veure quines es poden introduir”.

Sanz ha assegurat que el text inicial que va presentar el govern era una proposta “equilibrada” entre les veus que volien restringir més el turisme i les que no. “El turisme no baixa, creix, i l’hem de redistribuir perquè no generi inconvenients als mateixos veïns”, ha dit. La responsable d’Urbanisme, però, ha descartat d’entrada ampliar el decreixement de places hoteleres, com demana la CUP. “Hem arribat allà on podem legalment”, ha dit Sanz, que ha afegit que no vol que el PEUAT sigui una eina per expropiar allotjaments turístics. “Això no té sentit”, ha afirmat.

“Tolerància zero” amb els pisos turístics il·legals

La tinenta d’alcalde ha avançat que properament el govern presentarà un projecte perquè l’Ajuntament faci efectiva la “tolerància zero” amb els pisos turístics il·legals i amb el qual es “potenciarà” l’activitat del consistori. Precisament, aquesta és una de les condicions que ERC va posar sobre la taula per negociar el suport al PEUAT. “Estem absolutament d’acord amb la proposta d’ERC, que ja fa temps que treballem”, ha dit.