L’Ajuntament de Barcelona injectarà una dotació econòmica extraordinària de cinc milions d’euros als centres esportius municipals per compensar l’impacte de l’augment del preu de l’energia. Es tracta d’una mesura d’urgència per resoldre la situació difícil d’aquests equipaments, alguns dels quals es van declarar “al límit”. A banda, també s’impulsaran altres polítiques a mitjà termini per guanyar eficiència, reduir la despesa i fer més sostenibles les instal·lacions. Entre aquestes, la proposta estrella és la instal·lació de prop de 13.000 m2 de plaques fotovoltaiques.

Aquesta dotació econòmica s’aplicarà de forma immediata per resoldre les dificultats de gestió d’aquests equipaments, derivades de l’increment de la factura de la llum i el gas. La mesura s’ha anunciat aquest divendres al matí en una trobada entre el govern municipal i els gestors dels centres. El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha reivindicat que són “una xarxa que garanteix l’accés a la pràctica esportiva de la ciutadania i que ha fet grans esforços per continuar prestant un servei de qualitat en el context de crisi energètica“.

Plaques fotovoltaiques i bones pràctiques

El govern municipal també preveu desplegar un pla per instal·lar plaques fotovoltaiques. De moment, es col·locaran a 11 equipaments esportius municipals un total de 12.920 metres quadrats, amb una potència que equival al consum d’unes 2.000 llars. Això reduirà la dependència de la xarxa elèctrica convencional i de les fluctuacions de preu.

També es vol impulsar un recull de propostes per desenvolupar bones pràctiques en l’ús d’aquests equipaments. En aquest àmbit, es tracta de reduir la despesa de la gestió i el funcionament d’aquestes infraestructures amb millores en les instal·lacions tècniques i els sistemes de producció d’energia.

Mig milió d’usuaris

El regidor d’Esports, David Escudé, ha destacat que les instal·lacions esportives a Barcelona tenen 500.000 usuaris i que, per això, és una prioritat de l’Ajuntament de Barcelona ajudar la seva viabilitat i continuïtat. També ha remarcat que la injecció econòmica és important a curt termini, però que “a mitjà i llarg termini el pla de la sostenibilitat energètica serà clau per garantir-ne el futur”.

Per això, es vol implicar també els socis i usuaris en l’estalvi, buscant la seva complicitat en la lluita contra l’emergència climàtica i la crisi energètica.