Els 43 centres esportius municipals de la ciutat temen per la seva viabilitat econòmica a causa de l’increment del preu de l’energia. Calculen que la despesa energètica de cada centre s’ha incrementat uns 200.000 euros anuals de mitjana, des de l’inici de la guerra a Ucraïna. “És una animalada perquè venim de la pandèmia”, assegura Josep Viladot, president de Gestiona, l’empresa que aglutina totes les gestores de centres públics.

Davant d’això, Viladot demana ajudes econòmiques a l’Ajuntament i adverteix que si no arriben s’hauran de prendre mesures dràstiques, com ara tancar espais com les piscines que són les que tenen una major despesa energètica o limitar algunes activitats. “L’única opció seria tancar piscines o tancar pavellons, i no volem fer-ho”, afirma.

Tres possibles solucions sobre la taula

Gestiona es tornarà a reunir la setmana vinent amb l’Institut Barcelona Esports. Serà la tercera vegada que totes dues parts es troben veure quina de les tres opcions que s’han plantejat es pot aplicar: una subvenció directa, pujar les quotes dels socis temporalment dos o tres euros o que els centres que estiguin exempts de pagar els cànons municipals de l’energia. “Hem d’explorar diferents camins, el marc legal limita les possibilitats d’actuar, però ens hem de posar amb creativitat a veure quines solucions podem trobar perquè sinó la situació és límit”, assegura Viladot.

Abaixar la temperatura i conscienciar els socis

Algunes centres municipals ja han començat a prendre mesures com disminuir la temperatura de l’aigua o alertar els socis via correu electrònic o amb panells informatius de la importància de racionalitzar l’ús de les instal·lacions. És el cas dels gimnasos municipals gestionats per Eurofitness. Al març van decidir abaixar la temperatura de l’aigua de la piscina coberta de Can Dragó del 29 als 27 graus, i també la del jacuzzi. A més, apaguen la climatització a les sales quan no hi ha activitats i han demanat als socis que redueixin, per exemple, el consum d’aigua.

Situació crítica també als gimnasos privats

El centres esportius privats també estan notant les repercussions de l’increment del preu de l’energia. Per exemple, des de Vivagym, que gestiona diversos gimnasos a la ciutat de Barcelona i arreu de l’estat, adverteixen d’un increment d’entre un 40 i 50 % de la factura energètica respecte a l’any passat. Jordi Costa, director del centre de la plaça de les Glòries, assegura, però, que no preveuen apujar preus i intentaran aguantar els següents mesos. Recorda, a més, que el sector ha patit molt durant la pandèmia i veuria amb bons ulls que les administracions obrissin una línia d’ajudes.

El cas extrem és el del Club Natació Sant Andreu, que ha començat a demanar ajudes directes dels socis per poder pagar els subministraments. Els proposen fer donacions que els usuaris es podran desgravar a la declaració de la renda.