Un altre entrebanc judicial per al dentista municipal que vol impulsar l’Ajuntament de Barcelona. El TSJC ha desestimat el recurs que el consistori va interposar contra una sentència del jutjat contenciós administratiu que l’any passat va declarar nul l’acord del ple del març del 2019 en què es va aprovar iniciar aquesta activitat. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha anunciat que l’Ajuntament hi recorrerà en contra al Suprem.

La sentència reitera que l’Ajuntament de Barcelona no té competències per posar en marxa un dentista municipal perquè correspon a una altra administració. La resposta judicial és fruit del recurs que el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va presentar contra el projecte fa tres anys. En virtut d’aquell recurs, es va suspendre cautelarment el dentista, però el consistori hi va recórrer en contra i el TSJC va aixecar-ne la suspensió cautelar.

Aquesta sentència no suspèn el dentista municipal en cap cas. Posa en qüestió l’ampliació que volíem començar en breu”
Gemma Tarafa, regidora de Salut

El responsable dels serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Mallo, ha explicat que ara disposen de 30 dies per presentar el recurs. Ha defensat que el consistori sí que pot impulsar una iniciativa econòmica i “intervenir en el mercat en igualtat de condicions” -sense ajuts públics-. A banda, assegura que “les lleis estatals i autonòmiques ens atorguen potestat” per fer-ho.

Tarafa: “La iniciativa segueix viva”

La creació del dentista municipal es remunta a finals del mandat anterior, quan l’Ajuntament va anunciar la intenció d’obrir consultes per a tota la població amb preus més assequibles que les clíniques privades. Els entrebancs judicials van frenar el projecte, però en paral·lel, el consistori va anar obrint consultes de dentista per a persones vulnerables derivades dels Serveis Socials, que seguiran obertes.

Per això, la regidora de Salut ha assegurat que la sentència no anul·la el dentista municipal, sinó l’ampliació que el consistori volia fer d’un servei que ja existeix. Segons Tarafa, la intenció municipal és poder obrir les primeres consultes per a tota la població a finals del primer trimestre del 2023. La regidora ha carregat contra el Col·legi d’Odontòlegs per la “por” a un projecte que “mostra que amb bons professionals, bons salaris i bons materials aconseguim preus assequibles perquè no fem beneficis”. S’ha mostrat “convençuda que molts dentistes d’aquesta ciutat no entendran aquesta sentència” i ha afegit que aquest servei arribaria a una quota de mercat d’un 2 %. Calcula que permetria un abaratiment d’entre un 15 i 20 % dels preus.

La regidora ha mostrat la seva “sorpresa i perplexitat” i creu que el dentista municipal és un servei necessari. Ha alertat que el darrer any, el 12 % de les dones de Barcelona no han anat al dentista per motius econòmics i que als barris vulnerables, el percentatge s’eleva fins al 20 %.

Una pota d’un projecte molt més ampli

Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona ha obert quatre consultes de dentista per a persones vulnerables, una a l’Eixample i una altra més recent a Torre Baró. També va obrir un dentista gratuït per a infants vulnerables i persones adultes sense llar al barri de Sarrià i un altre al carrer de Vila i Vilà. segons dades municipals ja han atès més de 36.000 visites. Tots aquestes consultes seguiran obertes i no quedaran afectades per la sentència.