Aquest divendres comencen les Festes de la Mercè 2024  i l’Ajuntament de Barcelona ja té preparat el dispositiu de seguretat i de neteja. Durant els cinc dies de festa es farà un reforç extraordinari dels serveis de neteja i recollida de residus amb 543 equips i 1.319 treballadors —l’any passat en van ser 855. A banda, en els espais i escenaris amb activitats programades es col·locaran fins a 1.200 papereres extra. La Guàrdia Urbana s’encarregarà de la seguretat a la ciutat, en col·laboració amb els Mossos, i s’ampliarà el patrullatge al centre i els actes multitudinaris. Per tercer any consecutiu, es tornarà a activar la vigilància amb drons.

La Urbana i els Mossos treballaran de forma coordinada també amb Protecció Civil, els Bombers de Barcelona i la Policia Portuària. Com ja és habitual, també s’activaran dispositius específics per gestionar l’afluència de visitants a activitats com el Piromusical o les jornades castelleres, a la plaça de Sant Jaume.

La Guàrdia Urbana també té en el punt de mira la tinença d’armes blanques. En aquest sentit, abans de la Mercè s’han intensificat els controls per confiscar navalles i la policia local té sota control una vuitantena de punts de Barcelona amb risc de baralles.

Punts lila i itineraris segurs

També es posa especial èmfasi en la prevenció de la violència masclista i de les agressions LGTBI-fòbiques. S’obriran sis punts lila, més que mai, mentre durin les festes. S’ubicaran a la platja del Bogatell i el carrer de Menéndez y Pelayo, dos espais amb concerts; al Parc de la Ciutadella i a l’avinguda de la Catedral; al final de l’itinerari del correfoc i, per últim, també funcionarà per la Mercè el punt lila de l’estació de Marina de l’L1.

A més, hi haurà parelles de professionals amb armilles identificatives que patrullaran als entorns dels estands de nit i matinada. Durant la Mercè de l’any passat, els punts liles van donar assessorament i informació a 1.783 persones, entre les quals, tres van ser ateses per haver patit una agressió masclista.

Suport a la mobilitat en transport públic

Pel que fa a la mobilitat, el metro funcionarà sense interrupció les nits de divendres, 20; dissabte, 21, i dilluns, 23 de setembre. A banda, la nit del Piromusical també es reforçaran l’L1 i L3, ja que algunes línies de bus es veuran afectades. També es reforçarà el servei de transport públic per anar a Montjuïc, per als concerts i el festival pirotècnic a la platja.

Què vols saber de les Festes de la Mercè 2024?