La campanya per a les eleccions del 12 de maig encara la recta final. Després del debat d’aquest dimarts a la nit a TV3 i Catalunya Ràdio, els candidats han continuat els actes al llarg del dia. Molts d’ells han parlat de l’anunci que va fer el candidat socialista, Salvador Illa, de voler nomenar Josep Lluís Trapero director general dels Mossos d’Esquadra, si governa a la Generalitat. La majoria dels presidenciables han criticat aquestes declaracions.

A més, aquest dimecres, diversos partits s’han compromès per escrit a no acceptar els vots de Vox ni Aliança Catalana. Són el PSC, ERC, Junts, Comuns i la CUP. També s’han conjurat per impedir la presència de l’extrema dreta a la Mesa i tombar les seves iniciatives.

El PSC admet converses amb altres partits quan es va trencar el govern ERC-Junts

El candidat del PSC, Salvador Illa, aquest dimecres al matí s’ha referit a l’anunci que va fer que, si és el futur president, Núria Parlon serà la consellera d’Interior i el major Josep Lluís Trapero, el director general de la Policia. El socialista ha justificat el fitxatge de Trapero per “reconèixer el treball i el talent pensi el que pensi i vingui d’on vingui”. A més, ha defensat la seva “trajectòria i professionalitat acreditada” i ha afirmat que és la persona “idònia” per al càrrec.

Illa també ha admès que va mantenir converses amb altres formacions quan es va trencar el govern format per ERC i Junts el 2022 per “bloquejar”. Tot i que ha defensat que mantindrà “la necessària discreció”, sí que ha dit que els socialistes haurien pogut tenir “una actitud de fer caure el govern i bloquejar” però no ho van fer. “És obvi que en aquell moment el PSC va pensar més en el país que en els interessos legítims d’un altre grup parlamentari”, ha remarcat durant una atenció a mitjans a Cervelló (el Baix Llobregat).

ERC diu que és la “garantia” per mantenir la conselleria de Feminismes

El candidat d’ERC, Pere Aragonès, ha demanat la confiança de “totes les dones” de Catalunya per continuar les polítiques feministes del govern. Durant l’acte d’aquest dimecres al matí a Barcelona, Aragonès ha assegurat que només un executiu presidit per ell és “garantia” de mantenir la conselleria d’Igualtat i Feminismes, un departament que va crear ERC el 2021. Aragonès també s’ha mostrat “sorprès” per l’anunci d’Illa d’incorporar l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a consellera d’Interior i el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, com a director general de la Policia, si el candidat socialista és president. “Abans que la gent voti ja està repartint càrrecs”, ha criticat Aragonès.

Junts acusa el PSC de “fer política amb la policia”

Pel candidat de Junts, Carles Puigdemont, l’anunci fet per Illa és una “ocurrència de campanya”. Així ho ha denunciat aquest dimecres en una roda de premsa sectorial. Puigdemont ha retret a Illa que “faci política amb la policia a tres o quatre dies de les eleccions”. El candidat de Junts ha fet una crida a “preservar els professionals del combat partidista” i s’ha compromès a no fer anuncis de nomenaments: “Jo esperaria a veure què diuen els ciutadans a les urnes. No farem cap anunci sobre nomenaments abans de veure què diuen els ciutadans“.

Comuns Sumar es pregunta amb quins vots vol ser president Illa

La candidata de Comuns Sumar, Jéssica Albiach, ha demanat que la Generalitat “recuperi el lideratge” de la reforma del sistema de finançament. En una conferència a Barcelona Tribuna, ha defensat que “ningú millor que nosaltres sap què és el que Catalunya necessita, ningú de Madrid no ha de venir a explicar-nos què ens cal“. Albiach també s’ha preguntat amb quins vots vol ser president Illa, després de l’anunci que ha fet sobre la policia. Albiach ha acusat Illa d’estar “parlant com a president mentre no està aclarint amb quins vots vol ser president”. “No tanca la porta, per molt que ho digui, a Junts”, ha lamentat.

CUP: “Junts és la Convergència de tota la vida”

La candidata de la CUP, Laia Estrada, creu que en els últims dies “s’ha clarificat” que Junts “és la Convergència de tota la vida”. “Ara mateix estem molt lluny, no estem parlant d’aquell Carles Puigdemont que al principi de la campanya qüestionava la utilitat del Hard Rock i que volia tornar per trencar amb l’Estat”, ha defensat Estrada en una roda de premsa a l’Agència EFE. Estrada ha lamentat les desavinences entre els partits independentistes i ha assegurat que els “decep i els frustra” no poder-se entendre. Sobre l’anunci d’Illa del nomenament de Trapero, Estrada ha reiterat que per a la CUP “no té transcendència” perquè es tracta d'”un espot”.

Retrets de Vox al PSC pels nomenaments d’Illa

El candidat de Vox, Ignacio Garriga, ha retret a Salvador Illa que anunciés la seva voluntat de nomenar el major Josep Lluís Trapero com a director general dels Mossos i l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, com a consellera d’Interior, en cas d’esdevenir president de la Generalitat. En roda de premsa a l’ACN, Garriga ha apuntat que per Vox Trapero “no seria en cap cas” la persona escollida per liderar els Mossos, “especialment per la seva trajectòria”, i ha assenyalat que el que més li preocupa és que “Illa estigui nomenant el cap dels Mossos i la consellera d’Interior sense haver explicat abans quin és el seu model de seguretat“.

El PP promet bonificacions fiscals per a famílies amb mútua privada

El candidat del PP, Alejandro Fernández, s’emmiralla en Galícia per proposar una baixada d’impostos a Catalunya si governa després de les eleccions i millorar el sistema sanitari. “Galícia surt igual de malparada en el sistema de finançament, però això no és obstacle per abaixar impostos i garantir la cobertura de tots els serveis públics”, ha explicat en una intervenció davant els mitjans de comunicació acompanyat del president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda. Situat en els terrenys on s’hauria de construir un hospital a Rubí (el Vallès Occidental), Fernández ha promès “acabar” amb les llistes d’espera a la sanitat i bonificacions fiscals per a les famílies amb mútua privada.

Ciutadans demana a jutges i fiscals que continuïn defensant els drets dels “catalans oprimits”

El candidat de Cs, Carlos Carrizosa, s’ha desplaçat aquest dimecres fins a les portes del Tribunal Suprem per agrair a jutges i fiscals la seva defensa de la Constitució “davant el cop a la democràcia del 2017 i l’amnistia”. Carrizosa també ha retret al PSOE que hagin estat la justícia espanyola i els cossos de seguretat els veritables defensors de les lleis a Catalunya i insta el poder judicial “que no es deixi acovardir i continuï la feina exemplar en defensa dels drets dels catalans”. El candidat de Cs ha assegurat que l’independentisme ha “oprimit” molts ciutadans i és per això que anhela el judici i empresonament de l’expresident i candidat de Junts, Carles Puigdemont: “El vull veure entrar aquí, al Suprem, no a la Generalitat”.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?