El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Parlament, Roger Torrent, han comparegut al Parlament per valorar les acusacions de la fiscalia als líders independentistes i a la cúpula policial que s’han fet públiques aquest divendres. Tots dos han negat que convocar un referèndum sigui un delicte i han remarcat que entre tots sumen més de 200 anys de presó.

Torrent considera la petició de la fiscalia inacceptable 

El president del Parlament ha assegurat que la gravetat de la petició de la fiscalia els ha obligat a pronunciar-se conjuntament. Torrent ha defensat l’honorabilitat de tots els encausats i ha assegurat que els líders i polítics independentistes no han comès cap delicte. També ha qualificat d’inacceptable l’escrit d’acusació del ministeri fiscal que es presenta formalment contra 22 persones però que en realitat va contra la majoria de la població catalana.

“No es persegueixen persones, es persegueixen idees. Però no saben que les idees no es poden empresonar. No claudicarem.”

També considera que els arguments de la fiscalia són una “ficció perversa” i ho argumenta amb el rebuig dels jutges europeus a les euroordres emeses per Pablo Llarena.

Per últim, ha recordat que molts dels encausats ja han superat un any en presó preventiva, fet que qualifica de “condemna avançada i injustificada”.

Torra critica el paper del Govern espanyol

El president del govern català també ha negat la rebel·lió i ha assegurat que els encausats no han comès cap delicte. Quim Torra ha responsabilitzat directament el Govern espanyol perquè ha perdut una oportunitat d’or de treure un conflicte polític dels tribunals.

“El president Sánchez ha decidit no actuar, que és el mateix que ser còmplice de la repressió. Que l’Advocacia de l’Estat acusi de sedició  i no de rebel·lió no és un gest, és un menyspreu absolut als demòcrates empresonats.”

Torra també ha qualificat la petició de la fiscalia d'”injustícia que no només afecta els líders independentistes, sinó al conjunt de la democràcia espanyola”. El president de la Generalitat també ha assegurat que “la repressió no aconseguirà minvar les ànsies de llibertat” de l’independentisme català.

“Algú creu que amb 200 anys de presó desapareixeran els més de dos milions de catalans que van votar la independència?”

També ha apel·lat l’esperit de l’1 d’octubre per recuperar la força, la determinació i la unitat d’institucions, entitats i ciutadania per avançar cap a una solució democràtica. Torra també ha assegurat que no s’aturaran “fins que els presos siguin lliures, tornin els exiliats i s’acabi la repressió”.

La compareixença dels màxims dirigents del govern català ha acabat amb un llarg aplaudiment i crits de llibertat.