L’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural han carregat contra l’acusació de la fiscalia als líders independentistes. La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha afirmat que la fiscalia “ha construït un relat fals per convertir el dret d’autodeterminació en delicte”. En aquest sentit, ha destacat que el posicionament del ministeri fiscal forma part d’una “operació d’estat” per perseguir l’independentisme.

En la mateixa línia, el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha catalogat d’“atac sense precedents al sistema de drets i llibertats” l’acusació de la fiscalia i ha fet una crida a donar una resposta “a l’altura d’aquest moment tan greu”. Mauri també ha denunciat el Govern espanyol per “cedir al xantatge de l’extrema dreta”. Això, per Òmnium, suposa trencar les opcions de diàleg amb Catalunya.

L’Assemblea també ha parlat d’una nova etapa a Catalunya i ha assegurat que des de l’ANC es durà a terme una estratègia de mobilització constant.

“Un càstig a la societat civil”

Elisenda Paluzie ha volgut subratllar els 17 anys de presó que demanen per als dos expresidents de l’ANC, Jordi Sánchez i Carme Forcadell, i per al president d’Òmnium, Jordi Sànchez. Ho ha fet posar de manifest el que considera una voluntat de l’estat de criminalitzar la mobilització ciutadana, ja que la demanda és superior a la dels exconsellers.

L’Assemblea també ha anunciat mobilitzacions en diferents capitals europees i una estratègia basada a preparar la societat pel proper “embat amb l’Estat espanyol”.