Daniel de Alfonso ha estat contundent en la seva defensa. Ha dit que té la consciència tranquil·la i que no es planteja dimitir. I en un to visiblement molest, ha negat haver cedit mai a les instruccions de cap càrrec polític. Assegura que el contacte era constant amb tots els grups però que el seu càrrec ho requeria. DANIEL DE ALFONSO, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya "Nada de lo que se ha hecho, de lo que se ha ejecutado y de lo que se ha llevado a cabo desde la oficina antifraude de Cataluña ha sido ilegal. Lo único que aquí debería de merecer la pena ser estudiado es la violación que ha existido del derecho a la intimidad y de la inviolavilidad del secreto de las comunicaciones." "No sean hipócritas. Me reúno con todos ustedes." De Alfonso s'ha mostrat amenaçant amb les formacions en referència amb els contactes que hi ha matingut i ha respost així a Ciutadans. INÉS ARRIMADAS, presidenta del Grup Parlamentari de C's "¿Va a esperar usted a ser revocado para tirar de la manta? ¿Esto significa que si no se le revoca, usted no tira de la manta?" DANIEL DE ALFONSO, director de l'Oficina Antifrau de Catalunya "Albert Rivera a mi me vino a visitar al despacho de mi oficina, me pidió Arnica y me dijo que no me preocupara, que no tendríamos problemas, que me apoyarían en todo cuando habíamos tenido discusiones aquí, pero que yo tenía que entender que también les tenía que dar alguna cosa. " De Alfonso considera que està sent víctima de persecució política, un posicionament que comparteix amb el PP, que també apunta que el principal delicte a investigar és la gravació. SANTI RODRÍGUEZ, portaveu del PPC "Es directamente un juicio sumarísimo. Algunos ya tienen la sentencia clara." A excepció dels populars, tots els partits han coincidit a demanar-ne la revocació. FERRAN PEDRET, diputat del PSC "La seva credibilitat en aquests moments està bastant sota mínims." LLUÍS RABELL, president del Grup Parlamentari de CSQP "Vostè hauria de ser cessat, però cessat de manera fulminant." ANNA GABRIEL, diputada de la CUP "Recollir instruccions directes d'un ministre d'interior és un insult a qualsevol consideració d'independència." DAVID BONVEÍ, diputat de JxSí "Les clavegueres de l'Estat han fet i fan guerra bruta contra els partits que aposten per la independència." La decisió final sobre la continuïtat o no de De Alfonso l'haurà de prendre el ple del Parlament, una qüestió que, previsiblement, es votarà la setmana que ve.

Daniel de Alfonso ha acusat els grups de posar en perill “amb aquest enrenou interessat” l’únic organisme, segons ell, dedicat a prevenir la corrupció i lluitar-hi en contra. Ha denunciat, a més, que se l’està sometent a un “acte sumaríssim” en un moment “en què està en joc el triomf electoral en unes eleccions”.

De Alfonso s’ha mostrat molt dur i crític amb els parlamentaris i ha assenyalat que ell és “un home digne, honrat i seriós” i que “s’hi m’haguessin conegut, no haurien dit les barbaritats des de la covardia”. El cap de l’Oficina Antifrau ha denunciat que no s’han respectat els drets a la seva intimitat i el secret de les seves converses i ha remarcat que res del que s’ha fet a l’oficina ha estat il·legal. Ha denunciat, de fet, una violació del seu dret a la intimitat i les comunicacions.

“Han donat per bones converses que han estat aconseguides de forma delictiva”, ha dit, i ha denunciat una operació política per sotmetre’l, per ser una figura “incomodíssima”, i per aconseguir un organisme “dòcil i acovardit”. De Alfonso, que ha rebutjat dimitir, ha afegit que aquesta compareixença s’assembla a un “judici sumaríssim”, i ha llançat ombres de sospita contra diversos dels partits que ara demanen la seva destitució.

De Alfonso ha assegurat que no hi ha motius per la seva revocació ja que en cap cas ha negligit, i que s’ha limitat a “mantenir reunions amb persones d’un i altre color”. Ha afirmat que ell no va gravar les converses i que no sap qui ho va fer i que, si ho hagués sabut, ho hauria denunciat a la fiscalia. “Se m’ha sotmès a un judici popular”, ha reiterat De Alfonso, que ha avisat els parlamentaris que “si decideixen destituir el director tornarem a temps pretèrits en la lluita contra la corrupció”. I ha sentenciat: “No m’utilitzin de cap de turc en un període electoral, ja que això canta”.

Durant la seva compareixença, De Alfonso ha explicat que s’ha trobat amb representants de diferents partits polítics com, per exemple, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, i també del PSC i de Junts pel Sí. També ha reconegut que ha mantingut reunions, més d’una vegada, amb el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz. Ha explicat, a més, que aquest dimecres es va plantejar presentar la seva dimissió però que no ho va fer perquè va rebre el suport de tots els membres de la seva oficina.

De Alfonso sí que ha reconegut que ha de demanar perdó “per l’ús i el  to col·loquial” de les seves expressions en les trobades amb el  ministre i ha promès que des d’ara ser més curós en les reunions que tingui. També ha denunciat que aquest dimecres algú va entrar al seu domicili, que ha demanat diverses vegades “escombrats” de casa i del seu cotxe, i que ha hagut de canviar de telèfon mòbil i de mòdem fins a tres vegades en un any i mig, per seguretat.

En la seva intervenció, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha demanat a De Alfonso que “estiri de la manta” i expliqui si existeixen gravacions amb altres polítics més enllà de la seva conversa amb el ministre. Des del PSC,  Ferran Pedret ha anunciat que el seu partit interposarà una querella contra De Alfonso, mentre el diputat del PPC Santi Rodríguez ha expressat la seva “condemna més enèrgica” per la “gravació il·legal” de les polèmiques converses. Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha acusat De Alfonso de ser “deslleial” i de danyar la credibilitat de l’agència que dirigeix i, Anna Gabriel, de la CUP, creu que ha tingut “manca d’ètica” i que és autor d'”una prevaricació de tipus moral”. El diputat de Junts pel Sí David Bonvehí ha reclamat un estat propi per a Catalunya en què els “ministres no persegueixin” dirigents polítics per “pensar diferent”.