Fa 37 anys que no es fan eleccions en un dia laborable, però aquest fet no hauria de comportar cap problema per als treballadors, perquè els drets i els permisos són els mateixos que si les eleccions es fessin en diumenge.

Els treballadors que vagin a votar el 21 de desembre tenen dret a diferents permisos depenent de la seva jornada laboral i de la coincidència amb l’horari dels col·legis electorals.
Els col·legis estaran oberts des de les nou del matí fins a les vuit del vespre. Així doncs, els permisos aniran en funció de la jornada de cada persona.
Si la seva jornada laboral coincideix entre dues i quatre hores amb l’horari del col·legi electoral, tindrà dret a un permís de dues hores. Si la coincidència és entre quatre i sis hores, tindrà dret a un permís de tres hores. I si coincideix en sis hores o més, tindrà dret a un permís de quatre hores.
A més, es tracta d’un permís retribuït i no recuperable.

Els treballadors que fan un horari a temps reduït tenen el mateix tipus de permís perquè el que s’ha de valorar és la coincidència entre l’horari laboral i el del col·legi electoral.
El treballador que fa torn de nit, per exemple de 10 de la nit a sis del matí, en principi no tindria cap mena de permís per la no coincidència de la seva jornada laboral amb l’horari dels col·legis. Sí que en tindria si fos membre d’una mesa electoral, en qualitat de president, vocal o interventor.

Els treballadors que formen part de la Mesa Electoral, president, vocals o interventors, tenen dret a una reducció de la jornada laboral de cinc hores l’endemà del dia de les eleccions i a percebre una dieta.

Els treballadors amb la condició d’interventors tenen dret al permís durant tota la jornada electoral, però no tenen dret a la reducció de jornada l’endemà del dia de les eleccions ni a percebre cap dieta.

Els treballadors que tinguin la condició de suplents tenen dret a anar al col·legi electoral que els correspon i comprovar si s’hi han de quedar. En cas que fos així, tindrien els mateixos drets que la resta de membres de la Mesa Electoral.

Segons la llei, tots els treballadors tenen dret a anar a votar i les empreses no haurien de posar cap impediment perquè es tracta d’un dret i no pas d’una possibilitat. El que ha de fer l’empresa és redistribuir els permisos en funció de les necessitats de cada departament i de cada situació laboral.
Si el treballador es trobés amb una negativa per part de l’empresa, haurà de fer una denúncia perquè els tribunals s’hi pronunciïn i es pugui crear jurisprudència sobre la matèria.