José Montilla ha deixat entreveure per on anirà la campanya dels socialistes: un dels “enemics” a batre serà el partit de Xavier Domènech, amb qui es disputen, tot i que amb diferències, el missatge no independentista, però tampoc immobilista. L’expresident ha criticat que els comuns clamin ara contra el 155, quan van acompanyar els promotors de la declaració d’independència.

“És l’hora dels moderats”, ha sentenciat Montilla en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. L’exlíder del PSC s’ha mostrat contrari a un referèndum d’independència, marcant distàncies amb Catalunya en Comú. “Cap estat no vol mutilar-se de bon grat i cap estat democràtic no està disposat a permetre-ho”, ha argumentat. Per això Montilla no està a favor de reformar la Constitució perquè permeti fer un referèndum d’autodeterminació.

L’aposta dels socialistes continua sent una reforma federal, i fan una crida a Podem i les confluències perquè participin en la comissió d’estudi sobre el model autonòmic. Montilla ha criticat l’herència dels governs independentistes, a qui acusa d’haver trencat la societat catalana, i en fa còmplices els comuns.

La “hisenda federal” i la reforma constitucional, al programa del PSC

El PSC ha presentat aquest dilluns el programa electoral de cara el 21-D. Una de les mesures plantejades pels socialistes catalans és la “hisenda federal“. Es tractaria d’un nou model de finançament basat en un “pacte fiscal federal” que incrementaria els recursos per a les competències pròpies. La reforma constitucional també és al programa electoral del PSC, tot i que no han establert cap calendari.