“És l’hora dels moderats”, ha sentenciat Montilla en una conferència al Fòrum Europa Tribuna Catalunya. L’exlíder del PSC s’ha mostrat contrari a un referèndum d’independència, marcant distàncies amb Catalunya en Comú. “Cap estat no vol mutilar-se de bon grat i cap estat democràtic no està disposat a permetre-ho”, ha argumentat. Per això Montilla no està a favor de reformar la Constitució perquè permeti fer un referèndum d’autodeterminació.

L’aposta dels socialistes continua sent una reforma federal, i fan una crida a Podem i les confluències perquè participin en la comissió d’estudi sobre el model autonòmic. Montilla ha criticat l’herència dels governs independentistes, a qui acusa d’haver trencat la societat catalana, i en fa còmplices els comuns.

La “hisenda federal” i la reforma constitucional, al programa del PSC

El PSC ha presentat aquest dilluns el programa electoral de cara el 21-D. Una de les mesures plantejades pels socialistes catalans és la “hisenda federal“. Es tractaria d’un nou model de finançament basat en un “pacte fiscal federal” que incrementaria els recursos per a les competències pròpies. La reforma constitucional també és al programa electoral del PSC, tot i que no han establert cap calendari.