Puigdemont ha afirmat que la candidatura de Barcelona per acollir l’Agència era la favorita fins a l’1 d’octubre, però la violència exercida per la policia als col·legis electorals i l’aplicació de l’article 155 han portat a la negativa que suposa, “empobrir el territori”.

El conseller de Salut destituït per Rajoy Toni Comín ha fet una lectura similar i ha afirmat que “el Govern espanyol no ha estat capaç de guanyar aquesta batalla diplomàtica perquè Espanya és avui un estat autoritari, de baixa qualitat democràtica i corrupte”, i ha denunciat que, tot i que Barcelona era la favorita, “les porres de l’1-O van ser els botxins de la candidatura”.

La líder de Ciutadans Inés Arrimadas ho ha qualificat de “molt mala notícia” i ha demanat una nova etapa política d’estabilitat i “reconciliació social”.

El popular Xavier García Albiol ha acusat Puigdemont de ser el responsable de la pèrdua de l’Agència per haver fugit de la justícia, haver “insultat les autoritats europees” i haver donat una mala imatge de la Generalitat per haver “jugat a ser una república”.