“Des d’un punt de vista estrictament jurídic no canvia res, però des del punt de vista polític té molta més transcendència“, ha destacat Alonso-Cuevillas en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, de betevé, sobre la possible ordre de presó preventiva contra Carles Puigdemont. Afegeix que el jutge Pablo Llarena, que instrueix el cas, hauria de tenir en compte que “el risc de fuga, en el cas d’un president de la Generalitat, està absolutament descartat, perquè va permanentment amb escorta”. L’advocat recorda que la llei preveu altres mecanismes, a banda de la presó preventiva, per evitar que una persona fugi de la justícia espanyola.

Alonso-Cuevillas reconeix que la policia “té ordres de detenir Puigdemont immediatament si posa un peu en territori espanyol”. Llavors el portarien davant el jutge Llarena, que tindria 72 hores per prendre una decisió. El lletrat subratlla que “la presó provisional és una mesura excepcional, no és una presó anticipada ni un càstig, sinó que la llei preveu que només es pot acordar per a alguna de les finalitats previstes, com el risc de fuga o la reiteració delictiva”.

En aquest sentit -i descartat, segons ell, el risc de fuga-, Alonso-Cuevillas assenyala que els únics delictes en què podria reiterar Puigdemont són els de desobediència i prevaricació, que recorda que no comporten penes de presó. Sosté que “les imputacions per sedició i rebel·lió són improcedents. No només al meu criteri sinó també segons catedràtics de dret penal de tot Espanya, de totes les ideologies, i la majoria gens simpatitzants amb la causa independentista”. Per això creu que la fiscalia hauria de retirar aquestes imputacions, “tan forçades i que s’aparten tant dels fets reals ocorreguts”.

Escolteu l’entrevista completa aquí: