Encara falten set dies, però a l'Arc de Triomf avui s'hi ha escoltat això: "In-Inde-Independència!" Ha estat el clam dels més de cent ciclistes que han participat en la pedalada que han organitzat les entitats sobiranistes. Han recorregut el passeig de Sant Joan, des del carrer de Provença fins a l'Arc de Triomf. És just l'espai on es distribuiran els diferents trams de la concentració prevista per a diumenge vinent. L'objectiu de la trobada d'avui era animar la població a inscriure's a la Diada. JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "La intenció és fer una crida una vegada més a la ciutadania que és important inscriure's aquest 11 de setembre, és important que omplim el passeig de Sant Joan el proper 11 de setembre com una demostració més d'aquesta voluntat popular de culminar el procés." NATÀLIA ESTEVE, vicepresidenta de l'ANC "Sobretot és un clam a la llibertat, com cada any, però aquest any en què les institucuons estan greument amenaçades, les institucions catalanes estan greument amenaçades pel govern de l'estat espanyol i pel tribunal constitucional ha de ser també un acte de suport a les nostres institucions." Però enguany també se celebrarà la diada a quatre ciutats més. Seran Lleida, Tarragona, Salt i Berga. Arreu de Catalunya ja hi ha més de 200.000 inscrits, només a Barcelona, 124.000. De moment els inscrits augmenten en unes 20.000 persones cada dia i encara queden trams buits a les cinc ciutats. Els organitzadors esperen que s'acabin d'omplir durant aquesta setmana.

La jornada ha començat passades les 12 h a la cruïlla del passeig de Sant Joan i el carrer de Provença. Allà s’ha congregat un centenar de persones, la majoria ciclistes, disposades a recórrer, una setmana abans, l’escenari de la manifestació de diumenge vinent per proclamar que el país està “a punt” per esdevenir la República Catalana. En un ambient familiar i distès, els participants a la bicicletada han arribat a l’Arc de Triomf i hi han passat mentre cridaven “independència!”. Després han seguit pel passeig de Lluís Companys fins arribar a les portes del Parc de la Ciutadella, on l’ambient s’ha escalfat a ritme de batucada i finalment s’ha llegit el manifest per una República Catalana.

Els ciclistes han recorregut avui dos quilòmetres. L’objectiu principal de l’activitat era incentivar la participació dels barcelonins a la Diada i donar a conèixer l’espai a omplir. Més de 124.000 persones ja s’hi havien inscrit divendres passat en algun tram a través del web de la manifestació. Davant de la Ciutadella també hi havia avui un punt d’informació i d’animació per participar en la manifestació de l’11-S.

Després de les mobilitzacions massives convocades els darrers anys, a través de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, per donar suport al procés independentista, enguany la celebració s’ha descentralitzat i tindrà lloc alhora a cinc ciutats catalanes. A més de a Barcelona, a Berga ja hi ha prop de 24.000 persones inscrites, una mica més que a Salt (unes 23.500); a Tarragona divendres estaven a punt d’arribar a les 18.000 i a Lleida, unes 14.500. També hi ha gairebé un miler d’autocars plens de persones apuntades per anar a aquestes manifestacions.