El corredor del Mediterrani ha entrat en campanya. Ja fa dies que els partits l'utilitzen per enviar-se retrets i avui Pablo Iglesias i Xavier Domènech han publicat a 'La Vanguardia' un article conjunt sobre aquesta via, que consideren una oportunitat per revertir un model centralista d'infraestructures. Un text que arriba després que els partits acusessin Iglesias d'haver-se oblidat d'aquest corredor. Al programa electoral d'En Comú Podem hi figura l'aposta del corredor del Mediterrani com un dels eixos d'impuls a la indústria. Si ens fixem en el programa d'Units Podem, el corredor hi apareix, però sota els epígrafs de Múrcia i l'Aragó. Per tant, no es refereix a l'eix que hauria de comunicar el litoral mediterrani amb França, sinó a una via més central. De fet, a les propostes per a Catalunya o la Comunitat Valenciana no hi ha cap referència a aquesta via. Tot i això, des d'En Comú Podem insisteixen que el corredor del Mediterrani és una aposta estratègica. XAVIER DOMÈNECH, candidat d'En Comú Podem "El corredor mediterrani és una de les nostres grans prioritats. No implica que hi hagi possibles altres connexions. El que passa és que la prioritat, la centralitat és evident que és el corredor mediterrani." Però tot i aquest pronunciament, els partits han burxat en les diferències programàtiques d'En Comú Podem i els seus aliats estatals sobre aquesta via. JUAN CARLOS GIRAUTA, candidat de C's "Miri, del corredor se n'han oblidat vostès perquè vostès són uns improvisadors. Vostès diuen el que la gent vol sentir. Lo que alegra los oídos." GABRIEL RUFIÁN, candidat d'ERC "El programa electoral de Podemos no parla de corredor del Mediterrani. Torna a fer el que sempre ha fet, no només la dreta espanyola sinó l'esquerra espanyola, que és la centralitat total absoluta i ignorar el corredor del Mediterrani. FRANCESC HOMS, candidat de CDC "De fet, no té justificació possible defensar el corredor central, quan a l'altre cantó no hi ha ningú que l'espera. Quan Europa mateixa ha prioritzat el corredor mediterrani, per exemple, o el corredor atlàntic, i no pas el central." JORGE FERNÁNDEZ DÍAZ, candidat del PPC "Lo que ha querido hacer Podemos con ese artículo es subsanar algo que parece que no estaba en sus prioridades, que es que en su programa no estaba el corredor mediterráneo." El candidat popular, a més, assegura que mentre Rajoy ha estat al govern s'han destinat més de 6.000 milions d'euros per impulsar aquesta infraestructura.

Pablo Iglesias i Xavier Domènech han publicat aquest dimecres un article a ‘La Vanguardia’ que, amb el títol ‘Es la hora del Mediterráneo‘, defensa el corredor del Mediterrani com una “oportunitat” i lamenta que, en matèria d’infraestructures, hi ha hagut tradicionalment un model centralista. Tot i la defensa d’aquesta infraestructura, la majoria dels partits han aprofitat la campanya electoral per subratllar que, tot i que al programa electoral d’En Comú Podem sí que hi figura explícitament l’aposta del corredor del Mediterrani com un dels eixos d’impuls a la indústria, en el d’Units Podem no hi apareix. Sí que hi figura en els apartats del programa dedicats a Múrcia i l’Aragó, però no, en canvi, en les bateries de propostes per a Catalunya o el País Valencià.

Ciutadans acusa Units Podem d’improvisar i el PP presumeix de les inversions

Des de Ciutadans consideren que la formació de Pablo Iglesias s’ha “oblidat” d’incloure aquesta infraestructura al seu programa electoral perquè “són uns improvisadors” i ho ha vinculat al populisme: “Podem diu el que la gent vol sentir.” El Partit Popular creu que amb l’article que ha publicat aquest dimecres a ‘La Vanguardia’ la formació morada ha volgut esmenar una infraestructura “que no era en les seves prioritats”. Jorge Fernández Díaz, a més, ha destacat que, des que Mariano Rajoy va accedir a la presidència, el Govern espanyol ha destinat 6.230 milions d’euros a aquesta infraestructura.

ERC creu que Iglesias aposta pel corredor central i CDC ho veu injustificable

El candidat d’Esquerra per Barcelona, Gabriel Rufián, creu que sense incloure el corredor mediterrani al programa electoral, Units Podem “torna a fer el que sempre ha fet, no només la dreta espanyola sinó l’esquerra espanyola, que és potenciar la centralitat total i absoluta”. Per la seva banda, pel convergent Francesc Homs defensar el corredor central “no té justificació possible” i ho argumenta al·legant que la Unió Europea prioritza els corredors mediterrani i atlàntic però no, en canvi, el traçat central.

Domènech es defensa: “És una de les nostres grans prioritats”

Tot i que no descarta altres connexions amb Europa, Xavier Domènech assegura que el corredor del Mediterrani és una de les “grans prioritats” d’En Comú Podem. A més, recorda que la Unió Europea ha deixat clar que la inversió majoritària a prioritzar és la del corredor del Mediterrani.