Ha estat un consell nacional intens i llarg, amb més de 50 torns de paraula. Ha calgut molt debat però finalment Unió Democràtica ha decidit apostar per un sí rotund a la primera part de la pregunta i deixar a criteri de la militància la segona, que inclou la independència. Una fórmula que s'ha votat per unanimitat en el consell nacional d'aquest diumenge i que satisfà totes les sensibilitats del partit. RAMON ESPADALER, secretari general d'Unió "Nosaltres el que fem és deixar-ho a criteri sobre la base d'allò que ens uneix com a denominador comú: que sí volem avançar cap a la plena sobirania del nostre país i que sí que ho volem fer amb cohesió social." Per això Unió no participarà en la campanya unitària a favor del doble sí, a diferència dels seus socis de federació. De fet serà la primera vegada que Convergència i Unió no faran campanya conjuntament. Mentrestant, des de Tarragona el president Artur Mas ha reiterat que els catalans votaran el 9 de novembre i ha assegurat que el resultat de la consulta haurà de fer reaccionar l'executiu de Rajoy. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Esperem que una vegada haguem votat el 9 de novembre, el govern espanyol entengui d'una vegada quin és el clam que hi ha a Catalunya i que d'una manera o una altra, entengui que això s'ha de resoldre per la via del diàleg"" En la mateixa línia Esquerra Republicana ha anunciat que dimarts que ve presentaran una proposició no de llei al Congrés per demanar al Govern espanyol que retiri els recursos contra la consulta. ALFRED BOSCH, portaveu d'ERC al Congrés "Volem donar a Mariano Rajoy i al PP la darrera oportunitat perquè actuin a la britànica, perquè Mariano Rajoy pugui ser David Cameron." Bosch ha recordat que és la primera iniciativa parlamentària que es presenta al Congrés després de la suspensió cautelar de la consulta. Per això ha demanat el suport dels grups catalans.

La incògnita ja està resolta. Després de setmanes de dilacions, Unió Democràtica ha anunciat que donarà llibertat de vot en la segona pregunta de la consulta del 9-N. La decisió s’ha pres després d’un intens debat en la reunió del Consell Nacional. Era l’opció defensada pel líder de la formació, Josep Antoni Duran i Lleida. Segons el secretari general d’UDC, Ramon Espadaler, la trobada ha servit per reafirmar el suport inequívoc a la consulta. El debat dins del partit s’ha accelerat arran de la cimera de divendres al Palau de la Generalitat, en què els partits favorables a la consulta van refermar la unitat per tirar endavant el 9-N, malgrat la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional.

També aquest diumenge, Artur Mas s’ha referit a les paraules d’ahir de Mariano Rajoy. El president del govern d’Espanya va dir que “un governant no pot fer el que vulgui” i va proclamar que “llei i diàleg és la sortida a la situació”. Segons Mas, aquest discurs no fa més que demostrar un cop més que la prohibició de la consulta és una qüestió de voluntat política. El president català també ha reafirmat l’aposta pel diàleg.

Aquesta opinió és compartida per ERC. El portaveu dels republicans al Congrés, Alfred Bosch, ha anunciat que dimarts que ve presentaran una proposició no de llei  per demanar al Govern espanyol que retiri els recursos contra la consulta. Segons Bosch, aquesta serà la darrera oportunitat perquè el PP i Mariano Rajoy  “juguin a favor de la democràcia”.