Ha estat un acte solemne i que ha deixat imatges sense precedents. La primera, a l'Ajuntament. Xavier Trias ha rebut els més de 800 alcaldes que han representat els 920 municipis, els 37 consells comarcals i les quatre diputacions que donen suport a la consulta. Després de les paraules de benvinguda, tota la comitiva ha travessat la plaça de Sant Jaume per arribar al Palau de la Generalitat. Aquí, una altra imatge històrica. La del president Artur Mas recollint, de forma simbòlica les mocions aprovades pels consistoris en suport al 9-N. Un procés que, segons Xavier Trias, ha d'estar liderat per Barcelona. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Amb tots els anys de vida política, probablement és un dels moments més emocionants d'aquesta vida política. La imatge de Barcelona donant suport a aquest moviment ens dóna una força especial i fa entendre al món el que ens passa aquí." Artur Mas ha destacat la unitat del municipalisme vers la consulta i ha reafirmat que el 9 de novembre, els catalans podran votar. ARTUR MAS, president de la Generalitat "Topem amb un estat que com veieu es comporta amb una enorme intolerància i hostilitat. El nostre missatge és: per molt que intentin aturar la veu del poble de Catalunya no se'n sortiran i nosaltres sí que ens en sortirem." Des de l'Associació Catalana de Municipis han lloat l'actitud de Mas i li han mostrat suport. MIQUEL BUCH, president de l'ACM "Pel camí ja saps que trobaras problemes, que et posaran pegues. Quan et giris ens veuràs a tots nosaltres darrere teu." Un acte ple de simbolisme que s'ha tancat amb l'himne d''Els Segadors'.
El pati de l’Ajuntament de Barcelona ha estat el punt de trobada per als centenars d’alcaldes catalans que, des de primera hora del matí, han anat arribant al centre de la ciutat per mostrar el suport del municipalisme a la consulta del 9-N. La majoria duien la vara de comandament en una mà i la carpeta amb la moció de suport al 9-N sota el braç. A les 11.15 h, els presidents de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, i de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, acompanyats d’un batlle de cada formació política a favor de la consulta, han fet una roda de premsa.
Oriol Junqueras, president d’ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, ha assegurat que és temps de preocupació pels impediments posats des de Madrid, però també d’esperança perquè des de Catalunya -ha dit- s’està fent tot el possible per poder votar. Junqueras ha qualificat l’acte com una nova mostra d’unitat que demostra, a més, el paper clau dels ajuntaments en el procés per definir el futur de Catalunya. L’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José (ICV-EUiA), ha reivindicat la unitat, la fermesa i la radicalitat democràtica dels 916 consistoris que han aprovat aquestes mocions de suport a la consulta. L’alcalde de Flix, Marc Mur (PSC, impulsor del moviment Avancem), ha dit que, més enllà de la foto unitària ahir a la Generalitat dels sis partits proconsulta, en el món municipal hi ha molts altres moviments igualment legitimats per reclamar-la.
L’alcalde, Xavier Trias, s’ha reunit amb una representació de tots els consistoris de Catalunya formada pels alcaldes de Premià de Mar, Miquel Buch (president de l’Associació Catalana de Municipis); Vic, Josep Maria Vila d’Abadal (president de l’Associació de Municipis per la Independència); Martorell, Salvador Esteve (president de la Diputació de Barcelona); Castell-Platja d’Aro, Joan Giraut (president de la Diputació de Girona); Fondarella, Joan Reñé (president de la Diputació de Lleida); Vila-seca, Josep Poblet (president de la Diputació de Tarragona) i Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, a més del síndic d’Aran, Carlos Barrera. A la trobada també hi han assistit els cinc tinents d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i els presidents dels grups municipials favorables a la consulta, Ricard Gomà i Jordi Portabella.
Com a amfitrió, Trias s’ha adreçat a tots els alcaldes en un breu parlament de tres minuts al pati de l’Ajuntament. Primer de tot, ha agraït la tasca intensa duta a terme per l’ACM i l’AMI, que ha permès aprovar pràcticament la mateixa moció de suport a la consulta en 920 ajuntaments catalans. L’alcalde de Barcelona s’ha mostrat molt satisfet que també s’hagi pogut fer a l’ajuntament de la capital del país, on probablement anys enrere no hauria estat possible. Xavier Trias ha recordat el suport que també van brindar, quasi un segle enrere, els alcaldes catalans a la celebració del plebiscit del 16 de novembre de 1918 per l’autonomia de Catalunya. L’alcalde de Barcelona ha dit que avui els catalans volen votar i, per tant, els seus alcaldes han de fer tot allò que sigui possible “perquè el 9 de novembre sigui una gran festa de la democràcia”. Trias ha destacat que el que s’ha produït avui és “un acte d’un gran simbolisme i d’una gran força”, perquè “la força del país, l’ànima de Catalunya, la formen els alcaldes i alcaldesses”.
Després, la comitiva d’alcaldes ha començat a travessar la plaça de Sant Jaume per prendre posicions dins del Palau de la Generalitat. Els escortaven dues fileres d’agents dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona vestits de gala per a l’ocasió. El Pati dels Carruatges i la Galeria Gòtica s’han omplert de gom a gom amb una àmplia representació dels alcaldes de Catalunya. A l’exterior del Palau de la Generalitat, diverses desenes de persones han rebut als alcaldes amb estelades i amb crits de joia de “votarem” i “independència”.
L’acte ha començat minuts després de les 12 h amb el lliurament al president de la Generalitat, Artur Mas, de les mocions de suport a la consulta del 9 de novembre aprovades en 920 ajuntaments catalans. Un alcalde per a cadascuna de les set vegueries ha lliurat al president els certificats dels consistoris de la seva zona.
Després han intervingut el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch, que ha reclamat a Mas “valentia” en un procés en el qual el municipalisme “estarà al seu costat”; i el president de l’Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d’Abadal, que ha cridat a “no defallir”, perquè “junts ho aconseguirem”.
Xavier Trias també ha parlat al Palau de la Generalitat, com a alcalde de la capital del país, per destacar la “imatge extraordinària” que considera que ha donat avui el món local, així com la ciutat de Barcelona que “dóna la cara en l’aposta claríssima” pel 9-N, tot i reconèixer que el camí és “difícil i complicat”.
Mas: “Ens en sortirem”
El president, Artur Mas, ha dit que, si en la cimera d’ahir amb els partits polítics que donen suport a la consulta es va donar una imatge de pinya, la d’avui amb el suport dels ajuntaments al procés és igualment important. Segons Mas, tot això, sumat a la mobilització social, fa que la voluntat dels catalans de decidir el seu futur polític a les urnes no es pugui parar, encara que això és el que no entenen a la resta de l’estat: “per molt que intentin callar la veu del poble de Catalunya no se’n sortiran, però nosaltres sí que ens en sortirem”, ha assegurat Mas.
El president de la Generalitat ha volgut posar en relleu les fortaleses del procés sobiranista per trobar la solució i vèncer les “dificultats, obstacles, murs i roques” que posa l’estat. Malgrat tot, Mas ha fet una crida a “no abaixar la guàrdia” davant els que els voldrien veure Catalunya “amb el cap ajupit i l’esquena doblada”.
El moment més significatiu de l’acte s’ha viscut a continuació, quan centenars d’alcaldes s’han unit als crits d'”in-inde-independència” que han ressonat per tot el pati, acompanyats dels aplaudiments de tots els que, en lloc de cridar, preferien unir-se al clam fent picar les mans. La cerimònia s’ha tancat amb la interpretació del cant d”Els Segadors’ per part de la Coral Sant Cugat, amb el suport de les veus de molts dels alcaldes.
El suport dels ajuntaments
Dels 947 municipis catalans, 920 han aprovat mocions a favor de la consulta del 9 de novembre, és a dir, el 97% del total. Per exemple, en el cas de Barcelona, la moció es va votar en un plenari extraordinari just enmig de les festes de la Mercè, el dia 22 de setembre. Hi van votar a favor 21 regidors, i 12 en contra. La resta: abstencions del PSC.
A tot això cal sumar-hi que ahir al ple de l’Ajuntament va aprovar instar l’alcalde a internacionalitzar el procés sobiranista. Es va aprovar enviar cartes a les principals ciutats europees. Va ser a proposta d’Unitat per Barcelona, amb els vots a favor de CiU, ICV-EUiA, l’abstenció del PSC i el vot en contra del PP.