Sota el títol “El nostre moment”, la intervenció del president Quim Torra ha marcat la nova etapa política que s’obre després de l’estiu. En la compareixença, ha volgut explicar quines seran les pròximes passes del moviment sobiranista per avançar cap a la república catalana.

El president de la Generalitat ha parlat de diàleg i, en aquest sentit, ha fet una crida a l’Estat espanyol a obrir una “negociació de bona fe” per a un referèndum acordat, un referèndum que en cap cas no hauria de ser sobre l’autodeterminació de Catalunya, com ha proposat Pedro Sánchez. Tot i que ha titllat d’interessant la proposta del president del Govern espanyol, ha assegurat que no creu que sigui la solució per a Catalunya. “Tan sols un referèndum acordat, vinculant i reconegut internacionalment pot renovar el mandat de l’1 d’octubre”, ha subratllat Torra.

El president de la Generalitat també ha fet una crida a la ciutadania a iniciar “una marxa pels drets civils, socials i nacionals de Catalunya”, una acció que vol que sigui “àmplia, diversa i, sobretot, multitudinària”. En aquesta marxa, Torra ha convidat —en castellà— els ciutadans espanyols que aposten per “una solució política i no repressiva” a sumar-s’hi des de les seves poblacions.

Torra també ha centrat la conferència en la situació dels líders independentistes que són a la presó i el judici que els espera. El president català ha advertit que “només acceptarà una sentència absolutòria”. En cas contrari, ha afegit, analitzarà les decisions a prendre —sense concretar-les— i les comunicarà al Parlament, el Congrés i el Parlament Europeu.

Durant els últims dies, Torra ha exposat les idees principals del seu discurs a la resta de membres del govern. També ha compartit i consensuat el contingut del text amb l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.