Aquest dimarts, 4 de setembre, el president Quim Torra farà una conferència per explicar les línies de futur del seu govern. En una entrevista a ‘El Punt Avui TV’ feta a Waterloo al costat de l’expresident Carles Puigdemont, Torra ha dit que en aquest acte explicarà que comença una segona fase. Ha afirmat que fins ara hi havia en marxa una fase de restitució, però que ara entén que ja és moment de recuperar la iniciativa. “Sempre vam dir que aquest mandat aniria de la restitució a la Constitució catalana”.

I és que Torra ha augurat una tardor complicada, en què ha demanat que la Diada de l’Onze de setembre sigui “massiva i la gent torni al carrer per donar força a la república catalana”. També ha al·ludit a la pròxima celebració del judici del procés. En aquest sentit, davant les “penes duríssimes” que podrien dictar-se contra els polítics independentistes, ha considerat que “la reacció que ha tingut el poble fins al moment és evident que en els pròxims mesos fa falta que s’accentuï”.

En l’entrevista, Puigdemont ha valorat positivament els primers mesos d’aquest nou govern que, al seu entendre, ha servit per recuperar el control del govern “arrabassat de manera injusta”.  Puigdemont ha assegurat que qui ara mana a la Generalitat és Quim Torra i no ell. A més, ha afirmat que es tornarà a presentar com a president, ja que per això es va tornar a presentar el passat 21 de desembre. Tot i això, ha explicat que el seu desig és no haver-se de presentar com a president, ja que això voldria dir que s’ha superat l’etapa actual i que ha començat una altra de construcció del govern republicà.

En l’entrevista, Torra ha denunciat que l’independentisme ha de lluitar contra tot un estat amb “tics franquistes” a les estructures. “Nosaltres voldríem que es tregui Franco de les institucions espanyoles, aquesta és l’autèntica exhumació que exigim. No n’hi ha prou de treure a Franco de la tomba, sinó de totes les estructures de l’Estat. Jo veig tics franquistes en moltes estructures de l’Estat i en moltes respostes de l’Estat”, ha asseverat.

Torra ha reclamat urgència a Pedro Sánchez per exposar el seu projecte per a Catalunya i l’ha advertit: “Si algú pretén que en aquests àmbits de negociació els catalans no plantegem una i una altra vegada el dret d’autodeterminació, la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats és que no entén el punt en el qual està Catalunya”. Puigdemont s’ha unit en aquest discurs, tot afirmant: “Està molt bé fer reunions bilaterals i arribar a acords, però s’han de complir”.

Per la seva banda, Carles Puigdemont ha afirmat que està preparant el Consell de la República, en què es treballarà amb força línies d’acció i decisions “compartides i consensuades”. Ha afegit que seguirà “prenent riscos” per denunciar la retallada de llibertats.