Ada Colau

L’Audiència de Barcelona torna a moure peça en la causa contra l’exalcaldessa Ada Colau per l’atorgament de subvencions a entitats socials. El cas es va arxivar el juliol del 2022, però el novembre d’aquell any l’Audiència el va reobrir. Segons ha avançat ‘El Periódico’, el tribunal demana ara investigar la interventora municipal que va firmar el primer conveni perquè testifiqui sobre els motius per adjudicar aquestes subvencions.

A més, l’Audiència insta el jutjat que va arxivar la causa a requerir a l’Ajuntament de Barcelona i a les entitats que van rebre les subvencions que justifiquin la destinació dels diners. En la interlocutòria, el tribunal recull que en la concessió d’aquestes ajudes hi van intervenir diverses persones que tenien vincles amb les entitats. En concret, la denúncia es fixava en les subvencions rebudes per l’Observatori DESC, la PAH i l’Aliança contra la Pobresa Energètica. En aquest sentit, el tribunal, que considera que “hi ha indicis de la possible comissió de delictes de prevaricació i malversació de fons públics”, considera “raonable” que es requereixi la “justificació de les subvencions com a element que pot donar llum als presumptes delictes que s’investiguen”.

Cas arxivat i ara reobert

L’origen del cas es remunta a una denúncia de l’Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica. Quan era alcaldessa, Colau va anar a declarar a la Ciutat de la Justícia el març del 2022 i, en sortir, va declarar que no hi havia cas. De fet, la fiscalia ja havia arxivat una denúncia pels mateixos fets. El jutge també va arxivar el cas, però l’associació denunciant va presentar-hi un recurs en contra que l’Audiència va acceptar i es va reobrir la causa.

En la interlocutòria d’arxivament del cas, el jutge va afirmar que no s’apreciava cap conducta tipificada en el Codi penal. A més, apuntava que la interventora municipal no va observar mai cap conducta que transcendís l’àmbit penal més enllà de “meres irregularitats”. L’associació denunciant va demanar que la interventora declarés com a investigada però el jutjat ho va rebutjar. Ara l’Audiència demana que es faci.

Els serveis jurídics municipals estan analitzant la interlocutòria

Fonts municipals han explicat a betevé que, en aquests moments, la interlocutòria està sent analitzada pels serveis jurídics municipals. També han recordat que el fiscal no ha presentat acusació i que es tracta d’una causa que ja ha estat arxivada en dues ocasions. A més, la setmana passada també s’hi va pronunciar el Tribunal de Comptes, que no va apreciar responsabilitat comptable. En paral·lel, l’Ajuntament ha manifestat el més absolut respecte per les decisions judicials i, a l’hora, la màxima confiança en la figura de la interventora municipal.