Comença el procés de licitació per a la construcció de pisos públics a la plaça de les Glòries. En concret, seran 238 pisos dels quals 125 seran de lloguer protegit i la resta, 113, seran de dret de superfície, és a dir, una modalitat de protecció que permet adquirir l’habitatge per a 75 anys. Després d’aquest temps, torna a ser de titularitat municipal.

Es tracta d’un conjunt format per quatre edificis en el qual es preveu que visquin unes 800 famílies. Tindran alçàries diferents. Els més baixos tindran entre sis i set plantes, mentre que els alts seran de nou i 11 nivells diferents. La construcció es farà a la cruïlla entre la plaça de les Glòries, la Gran Via i el carrer dels Encants Vells.

Mapa de la ubicació de la nova promoció de pisos a Glòries

Perspectiva de gènere i estratègia ambiental

Els nous edificis de Glòries es construiran amb perspectiva de gènere. Això vol dir que desapareixerà la jerarquia entre les estances dins dels habitatges. La distribució s’adaptarà als nous models de família i de convivència. Aquesta concepció sorgeix d’un concurs internacional d’idees fet durant el mandat passat.

En la construcció es buscarà dignificar espais com les cuines, banys i safareigs. Sovint hi manquen llum natural i ventilació, un fet que es vol revertir en aquesta promoció. Per això es tindran en compte la ubicació i l’accés a la llum natural com es fa amb altres estances com els menjadors o els dormitoris. Pel que fa al nombre d’habitacions, 128 pisos en tindran tres, 97 en tindran dues i 13 seran d’una sola habitació.

A banda, la construcció es farà seguint una estratègia per fer-los més eficients en matèria ambiental. Entre altres mesures, es farà servir fusta en l’estructura d’un dels edificis. També es reduirà l’ús d’energia en calefacció i refrigeració fent servir mesures passives, com ara reforçar l’aïllament de la façana, la protecció solar i la ventilació natural creuada i instal·lant-hi un sistema de climatització central d’alta eficiència.

La promoció pública més gran

El conjunt de pisos es farà amb un pressupost de 41,6 milions d’euros. En els propers sis mesos es preveu adjudicar-ne la construcció i les obres començaran el darrer trimestre del 2021, segons el calendari previst. Precisament els veïns dels entorns estaven pendents de les promocions públiques i demanaven accelerar la construcció de pisos públics a Glòries.

L’Ajuntament de Barcelona assegura que aquesta és la promoció pública més gran de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), i també la més gran hi ha en marxa ara per ara a tot l’estat impulsada per un consistori.