La proposta de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, de crear un alcalde de nit a la ciutat ha estat rebuda de forma desigual pels sectors directament afectats: els responsables dels locals d’oci nocturn i les entitats veïnals. Mentre que els primers l’han aplaudida per començar a repensar el model d’oci que ha de tenir Barcelona durant les nits, els segons la veuen amb recel i creuen que la seva creació ha d’anar acompanyada d’altres accions.

Des de FECASARM, Joaquim Boadas s’ha mostrat satisfet i, de fet, ha recordat que la patronal de l’oci nocturn català ja havia demanat la creació d’un alcalde de nit a Barcelona. Això sí, ha demanat al govern de Collboni que “és clau que l’alcalde de nit es financi conjuntament entre la ciutat i els locals d’oci” perquè sigui “una figura neutra”. En aquest sentit, Boadas ha demanat que l’alcalde de nit generi “confiança” entre les sales i discoteques.

No pot ser una figura política o policial. Els locals hi han de tenir confiança per explicar-li els seus problemes”
Joaquim Boadas, secretari general de FECASARM

Per la seva banda, Ramón Mas, secretari general del Gremi de Discoteques, també ha demanat que l’alcalde de nit “sigui una figura operativa” i amb un equip que treballi per “encetar els grans canvis que necessita l’oci nocturn a Barcelona”. Mas ha assegurat que, un cop s’anomeni l’alcalde de nit, es trobarà “una carpeta molt gran damunt de la taula”, sobretot per decidir el model d’oci que ha d’oferir la ciutat en el futur.

Hi ha molta feina per fer perquè Barcelona torni a tenir un oci nocturn potent, equilibrat i desconcentrat”
Ramón Mas, secretari general del Gremi de Discoteques

“De Supermans només n’hi ha a les pel·lícules”

Qui no les té totes amb la creació d’un alcalde de nit és la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). El president de l’entitat, Camilo Ramos, ha lamentat que és “una proposta ben intencionada però desviada”, en el sentit que considera que qui hauria d’entomar la responsabilitat de resoldre els conflictes de convivència i soroll que genera l’oci nocturn és el mateix alcalde, Jaume Collboni. Per això Ramos avisa que crear un alcalde de nit és com “intentar crear una figura entre un sereno i Superman”.

O es posen més recursos… o de Supermans només n’hi ha a les pel·lícules”
Camilo Ramos, president de la FAVB

En aquest sentit, la FAVB creu que la resposta a l’incivisme que es genera en alguns punts com el “triangle golfo” del Poblenou s’ha de buscar injectant més recursos a serveis municipals com els agents cívics i el torn nocturn de la Guàrdia Urbana.