Les entitats sobiranistes han convocat un acte —el primer després de tenir data i pregunta— a Montjuïc, iniciat amb el cant dels Segadors, per defensar el referèndum i donar suport al govern català en la convocatòria d’aquesta consulta que vol ser vinculant. Sota el lema “Referèndum és democràcia” les entitats sobiranistes volen donar suport al govern català en la convocatòria del referèndum el proper 1 d’octubre.

Un dels protagonistes ha estat Pep Guardiola, que ha estat l’encarregat de llegir el manifest de l’ANC. Guardiola ha expressat que “l’única resposta possible és votar”, ja que, ha recordat l’estat espanyol ha negat fins a 18 vegades la proposta del govern català de realitzar el referèndum pactat.

Guardiola també ha afegit que les entitats sobiranistes demanaran ajuda a la comunitat internacional per poder exercir “el dret a la llibertat d’expressió política”. L’exentrenador del Barça ha reiterat la idea del lema de l’acte, ja que, ha dit, “la democràcia vol ser segrestada, però acudirem a les urnes. Estem compromesos”, i ha afegit, “encara que el govern espanyol no vulgui”.

“A Barcelona també podrem posar urnes, també podrem votar”

El president de l’ANC, Jordi Sánchez, ha assegurat que a Barcelona també es podran posar urnes i també es podrà votar, ja que, ha dit, tots els demòcrates volen votar, referint-se clarament, a què l’Ajuntament faciliti la celebració del referèndum a la ciutat. El primer tinent d’alcalde Gerardo Pisarello ja ha dit que si té garanties, hi seran.

Per la seva banda, la presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, ha remarcat que els alcaldes dels diversos pobles de Catalunya estaran al costat del govern català i que assumiran responsabilitats. De fet, ha explicat que ja hi ha preparat un registre de càrrecs electes per si fos necessari constituir-lo. El  president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha volgut llançar un missatge al govern espanyol: “no teniu suficients presons per posar-hi tot el poble de Catalunya”.

A l’acte unitari també s’hi han sumat altres personalitats conegudes del món de la cultura que han portat la música a sobre l’escenari. En aquesta trobada es vol posar sobre la taula quin serà el full de ruta a seguir a partir d’ara i com han de treballar-hi els diversos actors, des de la política fins a la societat.