L’alcaldessa, Ada Colau, ha escenificat un últim intent per convèncer ERC abans que aquest dimarts el ple voti el protocol per a l’ampliació del tramvia. Colau ha fet un viatge en el Trambesòs acompanyada per alcaldes metropolitans en un trajecte organitzat per la plataforma Unim els Tramvies. L’alcaldessa ha interpel·lat el líder municipal d’ERC, Alfred Bosch, a qui ha demanat “que llegeixi el seu programa electoral” i faci possible un projecte “que demanen Barcelona i l’àrea metropolitana”.

El viatge amb el Trambesòs ha anat de l’estació de Sant Adrià fins a la de Ca l’Aranyó, a la Diagonal. Amb Colau hi havia l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau i el de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José. La plataforma Unim els Tramvies han repartit armilles reflectores i un mapa amb la connexió de les dues xarxes del tramvia.

Ada Colau Dolors Sabater tramvia

Colau ha dit que el govern manté la intenció de portar al ple d’aquest dimarts el protocol per ampliar el tramvia de Glòries a Verdaguer, un punt que es va retirar del ple de març, que es va acabar suspenent. El protocol té només l’aval de BComú, PSC i el no adscrit, i el rebuig majoritari de la resta de l’oposició (PDeCAT, Cs, ERC, PP i CUP). ERC manté el “no” per discrepàncies amb el model de gestió.

Per això, l’alcaldessa ha enviat un últim missatge de pressió als republicans perquè votin a favor. Colau ha recordat que ERC duia al seu programa l’ampliació fins a Verdaguer, i ha reclamat a Alfred Bosch “que escolti la ciutadania, els ajuntaments metropolitans i el seu partit”. Per l’alcaldessa, el ple d’aquest dimarts escull entre “mantenir l”status quo’ o avançar en el dret a la salut i la mobilitat metropolitana”.

Ricard Riol, de la plataforma, ha reclamat “que s’aixequi el bloqueig polític” al tramvia, i ha recordat que a l’àrea metropolitana molts partits que a Barcelona s’hi oposen han donat suport a la connexió. En un missatge implícit cap a ERC, Riol ha dit que “l’excusa del model de gestió no pot frenar el projecte”, i ha assegurat que l’L9 del metro té més finançament privat i els republicans no es van oposar a tirar-la endavant.

ERC es referma en el “no” al protocol

En un comunicat, els grups metropolitans d’ERC han fet pinya amb el de Barcelona. En l’escrit, defensen la connexió del tramvia per la Diagonal, però reclamen concretar el model de gestió perquè “una inversió amb recursos públics ha de revertir en el sistema de transport públic”. Els republicans consideren que el protocol que es votarà al ple “no ofereix cap garantia” sobre el model de gestió i explotació, i per això mantenen el vot en contra.