Divendres 13 d’abril, a les 10 del matí, hi ha convocat un nou ple d’investidura. Serà el quart intent d’investir un president de la Generalitat, després que Roger Torrent ajornés, el 30 de gener, el ple de Carles Puigdemont; fes el mateix amb la sessió d’investidura de Jordi Sànchez, el 9 de març, i finalment tampoc no pogués concloure el ple per investir Jordi Turull, que va quedar interromput, el 23 de març, per la decisió del jutge Llarena de tornar-lo a enviar a la presó.

En paral·lel a la convocatòria del ple, Torrent ha enviat un escrit al Tribunal Suprem, en què adjunta la comunicació del Comitè de Drets Humans de l’ONU que insta l’Estat espanyol a “prendre totes les mesures necessàries” per garantir els drets polítics de Jordi Sànchez. El president de la cambra recorda que les mesures cautelars s’han de complir obligatòriament i adverteix que “en el cas que el Tribunal Suprem no donés compliment a la resolució, s’estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez, i l’Estat espanyol estaria incomplint les seves obligacions internacionals”.

JxC vol investir Sànchez com a “president provisional”

Junts per Catalunya recupera el pla B, fer president Jordi Sànchez, tot i que reiteren que “Puigdemont sempre serà el candidat de JxC”. Ho ha afirmat Elsa Artadi, la portaveu del grup parlamentari, en una entrevista a Catalunya Ràdio. Per això han engegat la reforma de la Llei de la presidència, que ha de permetre una investidura a distància. Però mentre aquesta via no es concreti, reactiven l’opció de Jordi Sànchez, que ha acceptat ser candidat “en plenitud” dels seus drets polítics.

“Ell sempre ha dit des del primer moment que és un president provisional, fins que puguem investir el president Puigdemont. Hem de veure si el mateix recorregut que hem fet amb ell, el podem fer amb el president Puigdemont”, ha explicat Artadi.

Esquerra Republicana veu amb bons ulls que Puigdemont es mantingui com a candidat en un futur, però apressa a formar un govern aviat per poder recuperar l’autogovern i posar fi al 155. “És molt important poder fer un govern efectiu. Per tant, que Puigdemont mantingui les opcions ens sembla perfecte, però mentrestant hem de tenir un govern provisional per poder fer front a l’embat de drets que ens estan fent des de l’Estat espanyol”, ha afirmat el diputat Gerard Gómez del Moral, en la mateixa entrevista.

La CUP rebat l’argument del govern efectiu. “Efectivitat avui no vol dir buscar una solució concertada amb l’Estat”, ha advertit Carles Riera. Els cupaires sostenen que no facilitaran una investidura de Jordi Sànchez i aposten, en canvi, per recuperar la proposta de Puigdemont, que creuen que seria un “embat efectiu” a l’Estat.

El PSC afirma que intentar investir Sànchez és “una pèrdua de temps”, en paraules de Salvador Illa. Els socialistes catalans argumenten que per la situació judicial en què es troba, Sànchez “no està en condicions de desenvolupar amb plenitud aquest càrrec”, ja que haurà de dedicar un temps important a la seva defensa per sortir de la presó.

Per la seva banda, Catalunya en Comú – Podem també rebutja la candidatura de Sànchez perquè no creu que permeti formar un govern efectiu. “Necessitem un pacte a Catalunya per negociar amb l’Estat de tu a tu. Això passa per renunciar a la unilateralitat, i no acceptar caminar cap a l’autonomia, tal com estava concebuda, ni cap a més recentralització”, ha subratllat Elisenda Alamany.

Ciutadans i el PP rebaixen la decisió de l’ONU

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, en la roda de premsa posterior a la reunió del comitè exectiu de Ciutadans a Madrid, ha afirmat que l’únic que va remetre l’ONU en resposta al recurs de Jordi Sànchez va ser una acceptació a tràmit que “no entra en la qüestió de fons” de la situació de Sànchez ni fa cap referència explícita a la investidura. Per això ha considerat que Sànchez “ni era un candidat factible abans ni ho és ara”.

Per part dels populars, Xavier García Albiol ha dit que la resolució de l’ONU “només existeix a la ment dels partits independentistes” i ha reptat Torrent que, “si m’equivoco, el que hauria de fer és avui mateix sortir públicament amb la resolució i ensenyar-la”.

Els vots de Puigdemont i Comín

A banda del front judicial, el bloc sobiranista té un altre escull a resoldre: necessita garantir 66 vots a favor de Jordi Sànchez, per comptar amb una majoria simple que permeti que la investidura tiri endavant en la segona volta. Tant JxC com ERC confien que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin delegar el vot. Puigdemont ja ho va fer en el darrer ple, quan encara estava retingut en una presó alemanya.

“Treballem per blindar la delegació de vot de Puigdemont i de Comín, i estem estudiant les fórmules possibles”, ha explicat Marta Vilalta, portaveu d’ERC. Ha afegit que si finalment no poden votar des de l’estranger, avaluaran una “possible renúncia de Comín, si es dóna el cas”.