Aquest dissabte, Òmnium Cultural ha donat el tret de sortida a la campanya més ambiciosa que han fet mai: “El judici a la democràcia”. És la campanya que l’entitat impulsarà durant el judici del procés. Sota el lema “Jo acuso”, Òmnium ha anunciat tot d’activitats per denunciar el que consideren un judici polític injust i acusar l’Estat espanyol de vulnerar els drets fonamentals. “No jutgen només els presos i preses, ens jutgen a tots” sentencien. Es farà a Catalunya, però també arribarà a Espanya i a Europa.

La vicepresidenta de l’entitat, Marina Llansana, i el membre de la Junta Nacional Xavier Antich han estat els encarregats d’explicar els 10 punts claus que envoltaran la campanya. Entre ells, han anunciat noves mobilitzacions multitudinàries en els moments més àlgids del judici. Afirmen que no només es manifestaran a Catalunya, sinó que convocaran grans protestes a Madrid, Brussel·les, Ginebra o Estrasburg. Així com actes de suport als familiars dels presos i exiliats. I és que, segons han explicat, cada dia hi haurà algun acte o activitat de denúncia al país.

També han anunciat 1.000 judicis populars. Organitzaran actes oberts arreu del territori amb experts en dret per tal de desmuntar públicament tots els arguments de l’acusació.  A la vegada que han explicat una gran campanya comunicativa: amb maratons de parades informatives, grans encartellades, embustiades i domassos als balcons. Així com accions d’art als carrers per denunciar la injustícia de forma molt visual.

A més, mentre duri el judici, Òmnium ha anunciat que publicarà mensualment un diari gratuït en què s’explicarà tot el que passi al judici. Per tot això, des de l’entitat, s’ha demanat la col·laboració de la ciutadania.

[vc_column][vc_btn title=”El judici dels polítics presos i l’1 d’octubre: Tot el que has de saber” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https://beteve.cat/societat/judici-1-octubre-presos-data/|||” css=”.vc_custom_1540210221769{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}”][/vc_column]

Jordi Cuixart: “Al judici seré la vostra veu”

Lluís Llach ha estat l’encarregat de llegir la carta que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha volgut fer arribar a les persones concentrades al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. “Al judici seré la vostra veu, la veu d’una societat que mai no renunciarà a la llibertat” ha afirmat Cuixart, tot assegurant que el judici serà el millor altaveu per la seva lluita per l’autodeterminació i la independència de Catalunya. “No ens espanta cap condemna. La nostra prioritat no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte”.

Marcel Mauri: “Acusem l’Estat”

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha estat l’encarregat de fer el discurs final de l’acte. On ha acusat l’Estat espanyol de vulnerar els drets fonamentals, així com castigar i intimidar la societat. “Volen silenciar-nos, però no som delinqüents, som dissidents, orgullosos d’un projecte polític que empresona les idees, dissidents polítics d’un estat que persegueixen arbitràriament”. A més, ha aprofitat el discurs per dir als presos que mentre duri el judici, ells seran la seva veu al carrer. “En aquest judici ens jutgen a tots nosaltres,” ha sentenciat Maurí.

L’acte ha començat amb retard, ja que Òmnium Cultural ha decidit endarrerir-lo veient que els busos llançadora que havien planificat s’havien quedat curts i encara hi havia molta gent a la plaça d’Espanya.