La mobilitat durant el congrés mundial de telefonia mòbil és un repte de ciutat majúscul. S'han fet tots els esforços perquè en aquesta edició el tram sud de l'L9 millori la circulació de congressistes. Però tot i tenir la infraestructura, un any més, perilla el servei. Els treballadors han convocat una vaga per forçar la negociació del nou conveni col·lectiu amb TMB. Avui, l'alcaldessa Ada Colau s'hi ha pronunciat per primera vegada. Ha instat els treballadors a desconvocar l'aturada per facilitar les negociacions amb l'empresa. Unes paraules que han indignat els empleats del metro. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "El que sap greu és que s'hagi anat directament a convocar una vaga perquè tothom sap que és incompatible amb una taula de negociació perquè llavors ja tens l'espasa de Dàmocles a sobre. Reprenem la taula de negociació amb bona voluntat per totes les parts i que s'aixequi la vaga per poder reprendre aquestes negociacions." ÒSCAR SÁNCHEZ president del comitè de vaga del metro "No es pot secundar els treballadors en vaga quan es fa campanya electoral i quan arribes a una institució dir que no es pot pressionar mitjançant una vaga. No entenem aquesta incoherència i per això demanem que demani excuses públicament." En la mateixa línia s'ha posicionat la CUP, que ha demanat a Colau que rectifiqui. JOSEP GARGANTÉ regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Creiem que és una mostra de debilitat per part de l'alcaldessa plantejar que s'ha de desconvocar una vaga i a part que és d'una lògica molt rància i molt conservadora." Des del del PP recorden que l'alcaldessa és la màxima responsable de TMB i de l'Àrea Metropolitana, els dos òrgans que s'encarreguen del servei del metro. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ president del Grup Municipal del PP "Fa ja molt de temps que hauria d'encapçalar aquest diàleg amb els treballadors com a empresària que és la senyora Colau." La propera reunió dels treballadors de metro amb TMB serà demà passat i ja amb la mediació del Departament d'Empresa i Ocupació. Si TMB no els fa cap oferta, la trobada servirà per abordar els serveis mínims per a les dues jornades de vaga.

L’alcaldessa ha assegurat que el govern municipal és “el primer interessat a millorar les condicions laborals dels treballadors públics”, però ha admès que la vaga convocada complica les converses entre TMB i els treballadors del metro. “Tota disposició a negociar, però sap greu que s’hagi anat directament a convocar una vaga, perquè és incompatible amb la taula de negociació”, ha dit. Colau ha animat els treballadors del suburbà a reprendre les converses amb TMB i els ha reclamat que “aixequin la vaga” per reprendre la negociació del nou conveni col·lectiu.

Reaccions irades contra l’alcaldessa

El president del comitè de vaga del metro, Óscar Sánchez, ha assegurat que “no entenem que no es respecti el dret de vaga com a mesura de pressió en la negociació amb l’empresa”. Encara menys, ha dit, d’una persona com Ada Colau, “que en la seva època com a activista ha secundat vagues i hi ha participat, fins i tot quan encara era candidata”.

En la mateixa línia s’ha expressat la CUP Capgirem Barcelona. Pel regidor cupaire Josep Garganté, “del PSC o de Convergència ens ho podem esperar, però no de la senyora Ada Colau”, ha afirmat, “que no fa gaire temps es dedicava a ocupar seus bancàries.”

El Partit Popular tampoc no ha estalviat crítiques a l’alcaldessa. Alberto Fernández Díaz ha assegurat que ja fa temps que Colau hauria d’encapçalar el diàleg amb els treballadors “com a empresària que és”, ha dit, en referència al seu càrrec com a presidenta de la junta d’accionistes de l’Autoritat del Transport Metropolità i màxima responsable de TMB.