La renúncia de Luz Guilarte a seguir com a regidora a l’Ajuntament de Barcelona arran del conflicte amb els altres dos regidors del grup municipal (Paco Sierra i Noemí Martín) no ha calmat les coses dins de Ciutadans. Poc després que Guilarte hagi anunciat que plega, el partit ha emès un comunicat en el qual ha avisat que “estudia tots els escenaris possibles per decidir com queda configurat el grup municipal”.

De fet, la setmana passada la direcció de la formació ja va anunciar que obria un expedient a Paco Sierra per expulsar-lo de Cs, encara que ell va assegurar que no vol estripar el carnet del partit de cap de les maneres. Per ara, la direcció no ha parlat en concret de Noemí Martín (la tercera i última regidora de Cs a Barcelona), tot i que ha tingut un paper fonamental en la defenestració de Luz Guilarte com a presidenta taronja a l’Ajuntament.

Com pot quedar Ciutadans a Barcelona?

A partir d’ara, s’obren molts possibles escenaris per definir com pot quedar el grup de Ciutadans a Barcelona. A tot plegat cal sumar-hi el fet que l’acta de regidora que deixa buida Luz Guilarte l’ha d’ocupar el nom següent de la llista electoral de Barcelona pel Canvi – Cs a les eleccions del 2019. És Fernando Carrera (ara mateix, assessor del PSC a Barcelona) i no està garantit que accepti rellevar Guilarte.

Us expliquem alguns dels escenaris que podrien acabar passant:

  • El més senzill (però menys probable) és que la direcció decideixi no fer res. En aquest cas, Paco Sierra i Noemí Martín seguirien sent regidors de Ciutadans —perquè ja han expressat que aquesta és la seva voluntat— i caldria veure què fa Fernando Carrera.
    • Si Fernando Carrera acceptés entrar com a regidor a l’Ajuntament, hauria de decidir entre tres opcions: sumar-se a Ciutadans (que mantindria tres regidors), integrar-se a Valents (i sumar tres regidors i deixar Cs amb només dos) o entrar al consistori com a regidor no adscrit.
    • En canvi, si Fernando Carrera renunciés a assumir l’acta de regidor, la següent a entrar seria Julia Barea, del nucli de Cs a Ciutat Vella. Per tant, el Grup Municipal de Cs mantindria els tres regidors.
Fernando Carrera, que va ser número nou a la llista de Manuel Valls les últimes municipals

Ara bé, amb el comunicat de la direcció de Ciutadans a la mà, sembla que l’expulsió de Paco Sierra i de Noemí Martín és probable. Això empenyeria el grup de Barcelona a altres escenaris:

  • Paco Sierra i Noemí Martín fora de Cs, però mantenint l’acta de regidors (perquè les actes són nominals, dels regidors, no dels partits). Aquest seria l’escenari més devastador per a Ciutadans perquè si Sierra i Martín es quedessin com a regidors no adscrits, Ciutadans perdria tot tipus de representació a l’Ajuntament, encara que Fernando Carrera o Julia Barea hi entressin. Calen dos regidors per constituir un grup municipal.
    • Aquest darrer element podria dibuixar encara un escenari més inversemblant: que Sierra i Martín constituïssin un grup municipal propi.
  • Paco Sierra i Noemí Martín fora de Cs i de l’Ajuntament. Arribat el cas (i a través de la justícia), Ciutadans podria reclamar que les actes dels regidors expulsats corresponen al partit i, per tant, els següents de la llista del 2019 podrien entrar per mantenir la representació taronja a Barcelona.

Sigui com sigui, la direcció de Cs ja està estudiant “tots els escenaris possibles” i ha assegurat que “donarà a conèixer els pròxims canvis en el moment oportú”. En el mateix comunicat, la cúpula taronja també ha donat suport a Luz Guilarte i li ha agraït “l’esforç, la dedicació i el treball constant”.