L’Ajuntament de Barcelona ja té un primer estudi per començar a treballar en la transformació dels polígons industrials del Besòs en fàbriques verdes. La intenció del consistori és implantar un altre model de “superilla productiva” basada en la sostenibilitat i la innovació que, apunten, permetria passar dels 10.000 llocs de treball actuals a més de 30.000 . “Volem fàbriques verdes, no volem oficines, ni magatzems de cotxes, ni de logística”, ha afirmat la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, durant la presentació de l’estudi.

Nanotecnologia o mobilitat intel·ligent, sectors a impulsar

L’estudi l’ha fet un dels màxims experts en reconversió de zones industrials en districtes d’innovació i coneixement. El barceloní Ramon Gras és fundador de l’empresa emergent de Harvard Aretia, i amb ella, ha fet consultoria i disseny de reconversió de desenes d’àrees als Estats Units, l’Àsia i l’Amèrica Llatina. En el treball, aconsella apostar per 115 sectors clau, com la fotònica, el làser, la nanotecnologia o la ciència de les dades, a més de la investigació en mobilitat sostenible o agroalimentació.

També apunta la importància de la reurbanització del traçat dels carrers per connectar els centres de recerca i de coneixement amb les empreses de producció i innovació. Es planteja construir-hi edificis de dues o tres plantes i en alguns casos puntuals de sis o set. Gras destaca la importància de fer-hi espais de lleure i oci per tal que la zona sigui atractiva pels veïns i per als qui hi treballen, i no esdevingui una ciutat fantasma els caps de setmana.

Evitar la deslocalització de la producció

Sanz destaca que la pandèmia ha reivindicat la necessitat de “poder produir” també a Barcelona, i la importància de l’espai industrial com el del Besòs. L’estudi, però, aposta per sectors com la nanotecnologia, el sector agroalimentari, la gestió de dades o la mobilitat intel·ligent. Un exemple seria el concurs que ha obert l’Ajuntament per dissenyar el panot del segle XXI. “Es podria produir a la nostra ciutat”, apunta Sanz.

Per aconseguir aquest objectiu s’haurà de reurbanitzar la zona i connectar els centres productius amb els de recerca, generant també espais d’oci i de lleure tant per als treballadors com per als veïns de la zona. En total s’actuarà en 140 hectàrees que inclouen quatre polígons industrials, el Bon Pastor, el Torrent de l’Estadella, Motsolís i la Verneda, on hi ha 750 empreses. D’aquestes, només un centenar estan vinculades al sector de la innovació, una xifra que hauria de pujar sensiblement, fins arribar a un 35 % del total.

L’objectiu és acabar el mandat amb un pacte per la reindustrialització del Besòs, i amb les bases del que serà el canvi de plantejament definitiu de la zona. La intenció del consistori és tenir-lo aprovat entre el 2023 i el 2024.