El fons era impulsar un pacte polític i social per a l'educació però ha estat igual o més important la forma en què ha tirat endavant. L'acord entre CiU i PSC, un acord que demostra que convergents i socialistes es poden entendre més enllà del Pla d'actuació municipal que ara negocien. L'acord és important perquè l'educació és una de les escletxes que més ha separat i separa els dos partits. JORDI MARTÍ, president del Grup Municipal del PSC "Si el govern vol que continuem el camí que hem encetat de col·laboració a la governança de la ciutat la lletra petita i els números d'aquesta proposta seran claus perque ens tinguin al seu costat" GERARD ARDANUY, regidor d'Educació i Universitats "Pactar a vegades es renunciar a coses i tots tenim els nostres programes electorals. en aquest cas hem arribat a un acord entre ciu i psc amb renúncies per part de les dues bandes." Un acord que no ha agradat a la resta de grups, ni al PP ni a Iniciativa, que hi han votat en contra, i tampoc no ha convençut UxB, que s'hi ha abstingut. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'UxB "Al veure com ha quedat aquesta proposició, no entenem quin és el sentit d'aquesta proposició envers l'educació." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Avui plantejar les polítiques educatives en termes de pactes. o bé situem el pacte en un terreny purament declaratius o bé el portem a aigualir continguts fins a desvirtuar-los de forma substancial" BELÉN PAJARES, regidora del PP "Considerem que no és necessari un nou pacte i molt menys quan del que estem parlant és d'un adoctrinament, em refereixo a aquest terme de la construcció nacional" CiU i PSC han acostat posicions mentre que CiU i PP s'han distanciat tal com s'ha demostrat en el balanç que han fet les dues formacions d'aquest primer any de les eleccions. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Te aquest canvi de marxes que quan no està posada en punt mort és la inèrcia, és a dir limitar-se a gestionar el que existeix. Aquest caniv de marxes de la ciutat de barcelona té el risc que acabi evolucionant a la marxa enrere amb aquests acords amb el PSC" XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Em vaig presentar a les eleccions dient que faria un canvi tranquil, la meva manera d'entendre les coses és buscar la col.laboració, m'obliga el fet de tenir-ne 14 però sí no també ho faria." I no és el primer cop que Fernández Díaz es queixa d'aquest canvi de posicions en el rànquing de socis predilectes, un ranquing en el qual el PP se sent relegat a segona posició.

El text ha estat presentat pel PSC i ha comptat amb els vots faborables dels regidors de CiU, l’abstenció d’UxB i els vots contraris d’ICV-EUiA i el PP. La resolució vol impulsar un pla per a l’educació a la ciutat i instar la Generalitat a construir els edificis definitius de cinc escoles de la ciutat fins a l’any 2015.

Des del PSC, Jordi Martí ha ofert la possibilitat de pactar un pla per salvar el sistema educatiu de Barcelona. El regidor d’Educació, Gerard Ardanuy, no ha considerat necessari un pla de xoc, però malgrat això ha sumat els seus vots als del PSC.

Dels grups que hi han votat en contra, ICV-EUiA ho ha fet perquè el text no rebaixa les ràtios a les escoles bressol municipals i perquè renuncia a establir la sisena hora en 120 escoles públiques de la ciutat. El PP considera que no és necessari un pacte per a l’educació, i que el model s’ha de construir a partir d’acords entre la iniciativa pública i la privada.

Unitat per Barcelona s’hi ha abstingut perquè discrepava sobre els objectius per a les llars d’infants.