L'alcalde Trias ha afrontat aquests 12 mesos de govern en minoria. Aquest temps li ha servit per adonar-se que és difícil tirar endavant la ciutat amb només 14 regidors. Per això Trias estén la mà a la resta de grups tot i que adverteix els que l'acusen de no tenir un projecte per a la ciutat que també prendrà decisions. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Nosaltres tindrem la mà estesa absolutament a tothom. Per obligació, en tenim 14, per devoció, qui em coneix sap que m'agrada pactar. Pactarem però prendrem decisions, potser no totes les que voldríem però les possibles. Trias ha dit que els afectats per la crisi li treuen la son com a alcalde, per això ha dit que la prioritat del govern és i seguirà sent el benestar dels ciutadans. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Hem vaig presentar a les eleccions dient que volia ser l'alcalde de les persones i com a tal em torno a presentar avui aquí, davant de vostès, un any després, conscient que la nostra prioritat, aquest mandat és el reforç de les polítiques socials." Per això, tot i fer gala d'unes finances sanejades ha advertit que caldrà prioritzar. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Venen temps dicícils, temps en què un ajuntament prestador de serveis com Barcelona haurà de priotzar bé els seus recursos en inversió social i ajudar els que més ho necessiten. Un alcalde jo sempre he dit que no pot anar a dormir tranquil si hi ha gent a la ciutat que no pot tirar endavant." Trias ha defensat com a prioritari la col·lboració amb iniciatves com la mobile world capital o el circuit de Montmeló perquè repercuteixen positivament en la ciutat. Tampoc no ha tancat la porta a projectes com el d'Eurovegas tot i que, ha dit que no es correspon amb el seu model de ciutat.

Trias ha destacat que Barcelona té un problema “molt preocupant” d’atur, amb 113.402 persones sense feina, i que aquesta és una de les principals preocupacions. Per aconseguir que la xifra disminueixi, l’alcalde proposa que la ciutat pugui adoptar un nou model productiu, sustentat en quatre punts: la inversió en benestar social, les noves tecnologies, la innovació i la creativitat. A través d’aquests elements, es pretén que la ciutat torni a un creixement econòmic sostenible que pugui generar oportunitats per a tothom.

El reforç de les polítiques socials serà una de les prioritats del govern en els propers anys: “Vénen temps difícils, temps en què un ajuntament prestador de serveis com el de Barcelona, haurà de prioritzar bé els seus recursos en inversió social i ajudar els que més ho necessiten”, ha dit.

Per donar resposta a les necessitats socials, l’Ajuntament presentarà un Pla d’Inversions per als propers tres anys dotat en 1.909 milions d’euros, una inversió “que no fa cap administració”, ha dit Trias.

La idea de Trias és que Barcelona pugui liderar la sortida de la crisi, un problema del qual creu que “sortirem més forts, més grans i millor situats en l’escenari internacional”. Per això és necessari que els serveis que s’ofereixin siguin excel·lents. “La qualitat de vida de la gent també es construeix millorant la seguretat, la neteja, la il·luminació i el transport públic”, ha dit.

La conferència, organitzada per la Fundació Fòrum, s’ha fet a la seu de l’Institut d’Educació Contínua (IDEC) de la Universitat Pompeu Fabra.