Aquesta image de l'alcalde i el PSC, reunit-se per començar a negociar el Pla d'actuació municipal, prodria trencar definitivament les relacions entre CiU i PP. L'acostament entre convergents i socialistes ha provocat que el PP torni a tensar la corda, no vol ni sentir parlar d'una possible geometria variable per part del govern, al qual ja ha advertit que si pacta el PAM amb els socialistes s'oblidi del PP per negociar els propers pressupostos. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "El que és lògic és que amb qui pactis el PAM pactis també els pressupostos, i si Xavier Trias pacta el PAM amb el PSC és evident que no hi haurà possibilitat alguna de pactar els pressupostos amb la nostra formació." L'inici de negociacions entre CiU i PSC per al que ha de ser el full de ruta del mandat és una nova via que exploren els dos partits, però, després d'unes primeres reunions, ni un ni l'altre acaben de moure fitxa. Trias no posa límits a l'entesa sociovergent. Ha arribat a verbalitzar que el PSC entri al govern, tot i que CiU es conformaria amb una abstenció que facilitaria la tramitació del PAM. Els socialistes barcelonins, o almenys una part, tampoc no tanquen la porta a un acord que vagi més enllà del Pla d'actuació municipal, però la gestió municipal de les escoles bressol o projectes convergents com el Blau@Ictinea són una càrrega que els socialistes, de moment, no estan disposats a assumir.

El president del Grup Municipal del PP troba “incompatible” que Trias pacti el Pla d’actuació municipal (PAM) amb el PSC i després vulgui negociar els pressupostos de 2013 amb el seu grup. Segons Fernández Díaz, el govern haurà de pactar els pressupostos de 2013 amb qui hagi pactat el PAM.

“El que no és lògic és que arribi a un acord amb el PSC per marcar el full de ruta de Barcelona fins a 2015 i després vulgui pactar amb el PP els pressupostos en què s’hauran de concretar les aportacions i calendaris que es destinaran a les polítiques marcades en el PAM”, ha dit.

El PP no interferirà entre CiU i PSC

Tot i reprovar a Trias la “geometria variable”, els populars no interferiran en la negociació amb el PSC, que consideren legítima. Si finalment es produeix un acord, Fernández Díaz creu que posarà en evidència el canvi que propugnava l’alcalde de Barcelona, un canvi que segons els populars no és real i que “donaria pas a una continuïtat pasmosa que fins i tot podria ser un retrocés si acaba pactant el PAM amb el PSC”.

Els populars creuen serà molt difícil consensuar el PAM amb el PSC, ja que els socialistes s’han mostrat contraris a projectes clau de Trias, com el Blau@Ictinea, la plaça de les Glòries, Can Batlló o la reforma del Port Vell.