Pel president del Grup Municipal d'Iniciativa aquest primer any ha significat ja una involució social per a la ciutat, després d'anys de polítiques d'esquerres. Ricard Gomà ha acusat l'alcalde Trias de no escoltar la ciutadania tot i haver-se presentat com l'alcalde de les persones i de defensar només els interessos d'una minoria, la del sector privat i empresarial. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Convergència ha estat el govern de les polítiques de l'1%, de les polítiques dels interessos minoritaris però poderosos de la ciutat. En segon lloc, mireu, un alcalde també que no ha plantat cara a les retallades i que per tant no ha liderat la ciutat." L'aposta per Eurovegas, la nova marina de luxe al Port Vell, o el pla de remodelació de les escoles bressol són alguns dels exemples que segons Gomà evidencien les prioritats del govern de CiU. Davant d'aquesta situació ha dit que el seu partit és l'únic que hi ha fet una oposició clara. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "En cap moment no hem jugat a flirtejar políticament amb el govern de Convergència, a buscar un raconet al sol convergent, perquè no el necessitem ni el volem." Una al·lusió directa al PSC, exsoci de govern d'Iniciativa, i que en aquest moments es troba en fase de negociació del Programa d'actuació municipal amb Convergència i Unió.

La vigília del primer aniversari de les eleccions municipals que van portar Xavier Trias a l’alcaldia, Gomà ha analitzat aquest any de govern de CiU en una conferència al CCCB. Davant d’unes 200 persones, el líder ecosocialista ha assegurat que l’alcalde, Xavier Trias, tendeix a “convertir serveis en àrees de negoci i drets en mercaderies”, perquè governa “sense cap vinculació emocional a aquells que s’ho passen malament” i situant Barcelona “als peus dels grups d’interès”.

Gomà està convençut que es pot superar la majoria política que sumen CiU i PP, perquè “la dreta política a Barcelona no ha construït un projecte de ciutat”. Qui va ser segon tinent d’alcalde en el mandat anterior, gràcies al pacte entre Iniciativa i el PSC, ha argumentat que el seu partit està en condicions de convertir-se durant els propers anys en referent de “la Barcelona del 99%” dels ciutadans. Gomà ha subratllat que els regidors d’ICV-EUiA han estat els únics que no han flirtejat amb CiU en aquest primer any de mandat.