Com si fossin grans estrelles del rock han arribat els cinc primers noms de la llista unitària per la independència que avui s'ha presentat en societat. Una candidatura que des d'avui té el nom de Junts pel Sí i un full de ruta més clar per a l'endemà del 27-S. RAÜL ROMEVA, cap de llista de la candidatura Junts pel Sí "Si el dia 27, aquesta proposta que posem a escrutini té la majoria suficient i necessària, el que nosaltres volem és que el Parlament de Catalunya declari solemnament en virtut d'aquest mandat que aquest que la ciutadania de Catalunya li haurà concedit, s'iniciï el provés d'independència." Romeva també ha assegurat que si l'Estat intenta parar el procés per la via judicial, el nou govern tirarà pel dret. RAÜL ROMEVA, cap de llista de la candidatura Junts pel Sí "Si en aquest procés l'estat espanyol mitjançant decisions jurídiques o polítiques bloqueja l'autogovern de Catalunya, el Govern o el Parlament de Catalunya, procedirem igualment a la proclamació d'independència i a l'aprovació de la llei de transitorietat jurídica." Durant l'acte, els líders de Convergència Democràtica i Esquerra Republicana, així com les expresidentes de l'ANC i Òmnium s'han situat en segon pla per donar protagonisme al cap de llista, però han remarcat la importància de les eleccions plebiscitàries. ORIOL JUNQUERAS, número cinc a la candidatura Junts pel Sí "És una qüestió de necessitat. Una candidatura cívica per fer un país nou. (Per fer un país nou que garanteixi els millors serveis socials, les millors prestacions i per posar la força de tots, la força de tots nosaltres al servei de les necessitats de cadascú.") ARTUR MAS, número quatre a la candidatura Junts pel Sí "Ens hem unit, ens hem aplegat, trindrem un programa comú, tindrem un govern comú i escriuem pàgines bones per la història d'aquest país però sobretot més que per la història pel futur i pel present de totes les persones que composen Catalunya dels 7 milions i mig de catalanes i catalans." MURIEL CASALS, número tres a la candidatura Junts pel Sí "Si volem viure com a catalans necessitem no transformar Espanya sinó transformar la nostra relació amb Espanya. No som ni millors ni pitjors que els altres, simplement som diferents." CARME FORCADELL, número dos de la candidatura Junts pel Sí "El dia 11 de setembre tornarem a omplir la Meridiana, farem la via cap a la República Catalana, per tornar a mostrar la nostra voluntat de canvi, la nostra voluntat de construir una vida millor per a tots els que vivim en aquest país." La candidatura ha ssegurat que prioritzaran les questions socials durant el govern de transició. No s'han anunciat nous noms de la societat civil que apareixeran en la llista tot i que avui ha transcendit que Josep Guardiola la tancarà.

En un escenari privilegiat i carregat de simbolisme, la terrassa del Museu d’Història de Catalunya, Junts pel Sí ha revelat el full de ruta amb què CDC, ERC i les entitats independentistes concorreran les eleccions. El document dóna 18 mesos de termini des del 27 de setembre per convocar uns comicis constituents. El cap de llista, l’exeurodiputat Raül Romeva, ha explicat que el pla culmina amb un referèndum sobre la nova constitució catalana, moment en què els ciutadans podran triar entre diferents models de país.

En una primera fase del procés cap a la independència, s’iniciarà la redacció d’una constitució catalana amb un procés de participació ciutadana. El següent pas seria la “desconnexió respecte l’ordre jurídic espanyol”. La creació del nou Estat culminaria amb un referèndum per aprovar la nova constitució.