DIEGO ARCO, membre del PRI "La pregunta que fem nosaltres és: qui té dret a decidir?. Només els hispano-catalans o tot el poble de Catalunya. La qüestió rau en que si només es consulta a les persones amb DNI, no s'estaria consultant al poble de Catalunya." MARIO SORIA, membre del PRI "El nostre interès radica en poder participar i exercir el nostre dret a decidir, a participar en les votacions del referèndum. Formem part d'aquest país, rebem d'aquest país, estem empadronats en aquest país. Ens considerem no només subjectes per demanar el vot sinó subjectes a l'hora que la nostra veu sigui escoltada".

La Comissió Promotora del PRI, formada per una desena d’entitats, considera que aquest és un moment històric i volen participar-hi. “Volem exercir el nostre dret a decidir, participar en el referèndum i en el debat constituent”, explica Mario Soria, representant de la Sectorial d’Immigració de l’ANC. “Formem part d’aquest país, hi vivim, hi estem empadronats” i, per tant, reclamen ser escoltats. Per Diego Arcos, secretari del Casal Argentí de Barcelona, que tots els ciutadans catalans sense DNI tinguin dret a vot és senzill, “no cal aplicar cap nova llei, ja la tenim”, el codi civil català. Segons aquest codi “és català tota persona que resideix més de dos anys en un municipi de Catalunya”. Per Arcos la qüestió és clara,“si només es consulta les persones amb DNI no s’estarà consultant el poble de Catalunya”.

De moment, la Comissió Promotora del PRI s’ha donat a conèixer als mitjans i s’ha adreçat als grups parlamentaris catalans, però la seva intenció és arribar molt més lluny. D’una banda, han iniciat una campanya d’adhesions adreçada a les 1.500 entitats d’immigrants que calculen que hi ha a Catalunya i, de l’altra, una altra campanya d’adhesions a títol individual per reclamar el dret a vot. “L’únic jaciment de vots que pot decantar la balança” en cas de celebrar-se un referèndum és aquest col·lectiu de gairebé un milió de persones que no poden exercir aquest dret, afirma Arcos. Pel que fa a quin cens es podria utilitzar també ho tenen clar, “l’ICS té el millor cens de Catalunya, allí hi és tothom”, asseguren. També han trucat a la porta de la Generalitat i el vicepresident Oriol Junqueras ja els ha respost que s’hi reunirà en breu.