L'Assemblea La Miliciana va treure el mes passat una vuitantena de plaques franquistes de les més de 700 comptabilitzades a Nou Barris. D'aquesta manera els joves van iniciar allò que ara farà l'Ajuntament. El consistori ha anunciat avui un pla per retirar tota la simbologia franquista del districte de cara a 2017. El govern ha encarregat al grup d'història del districte un cens de plaques d'habitatges i d'altres símbols que actualment hi ha en espais privats d'ús públic per procedir a retirar-los. JANET SANZ, regidora de Nou Barris "Produirem la notificació a les comunitats. La retirada i l'arranjament com ens permet la legislació la faria l'Ajuntament de Barcelona i per això el que estem preveient des del districte de Nou Barris és desenvolupar un pla d'ocupació específic." Aquest donarà feina a persones aturades del districte, que trauran les plaques de les façanes. També es localitzaran els símbols que sobreviuen en esglésies i cementiris per eliminar-los. Si, un cop rebi la notificació, algun propietari s'hi nega, el consistori procedirà igualment aplicant la llei de la memòria històrica. A més, es revisarà el nomenclàtor del districte. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "No és només una memòria reparativa sinó propositiva, que recordi la gent que va lluitar contra el franquisme per la democràcia i per la llibertat." PEP ORTIZ, Coordinadora d'Entitats i AV Nou Barris "De poc valdria treure tots els monuments del franquisme si no som capaços en la nostra ciutat de tenir un nom o una plaça que digui República." Un dels canvis més significatius del pla és que l'Ajuntament aprovarà, el proper mes d'abril, el canvi de nom de la plaça de Llucmajor per plaça de la República.

La primera actuació serà encarregar al Grup d’Història de Can Basté un inventari per quantificar i classificar tots els elements franquistes que es troben repartits pels espais públics de Nou Barris. Es tracta, sobretot, de plaques de l’Instituto Nacional de la Vivienda, que inclouen el jou i les fletxes de la Falange Española de las JONS.

La recerca permetrà actualitzar l’últim estudi, fet el 2008, que va comptabilitzar 4.361 plaques d’habitatges protegits del franquisme, 706 a Nou Barris. També incloïa monuments, làpides i altres elements que, majoritàriament, ja s’han retirat.

L’Assemblea de Joves de Nou Barris la Miliciana ja havien denunciat la persistència d’aquestes plaques, que ells mateixos havien començat a retirar en accions reivindicatives que van documentar en vídeo i que van exposar en el Consell Plenari del districte de l’octubre.

Quan estiguin documentades, l’Ajuntament s’adreçarà a les comunitats de veïns per informar que les plaques seran retirades de les façanes. Aquesta mesura entronca amb el compliment de la Llei de memòria històrica, que insta les administracions a retirar la simbologia antidemocràtica dels espais de titularitat municipal. En el cas dels espais privats, com els edificis d’habitatges, la responsabilitat recau en els seus propietaris, però deixa marge a la intervenció pública per fer-los adaptar a la norma.

La plaça de Llucmajor canviarà de nom aviat

El conjunt de mesures del consistori inclou també la revisió del nomenclàtor. Hi destaca el canvi de nom de la plaça de Llucmajor, que els veïns reivindiquen des de fa anys que passi a dir-se plaça de la República. Segons Pep Ortiz, portaveu de la Taula per la República, el canvi es podria fer efectiu abans del 14 d’abril. La Taula aplega associacions veïnals, entitats culturals i diversos partits polítics i ha organitzat nombrosos actes per fer visible la seva demanda.