La carta de Rajoy deixa clara la postura del cap de l’executiu espanyol, que manté que els “vincles” que comparteixen Catalunya i Espanya “no poden deslligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials”. A més, Rajoy assevera que la legitimitat democràtica que demana Mas es fonamenta en el respecte al marc jurídic.

El president del Govern espanyol s’ha mostrat disposat a treballar conjuntament en un procés de diàleg “que no té data de caducitat”. Rajoy subratlla l'”extraordinària rellevància que Catalunya té per a la resta d’Espanya”.

Des de la Presidència de la Generalitat s’ha informat que Artur Mas no té previst convocar la premsa per valorar la resposta de Rajoy. Aquest dissabte al matí, el president de la Generalitat ja havia declarat que, davant la previsible negativa de Rajoy a pactar una consulta, demanaria enviar una resposta “al més unitària possible” a la resta de formacions partidàries del dret a decidir.

Les reaccions negatives a la carta de Rajoy

Convergència Democràtica de Catalunya ha expressat aquest dissabte que “a l’altra banda no hi ha intel·ligència política suficient”. El vicesecretari general de coordinació institucional del partit, Lluís Corominas, ha titllat la carta de “decebedora i contradictòria”, ja que “d’una banda ofereix diàleg, però no deixa cap porta oberta” a la consulta sobiranista.

Josep Antoni Duran i Lleida ha afirmat que el contingut del text del president espanyol “no és el que la societat catalana espera”. El president d’Unió Democràtica de Catalunya creu que s’ha de prendre seriosament l’actitud de diàleg de Rajoy, però “sense ingenuïtat”. El líder democristià ha afegit que cal acordar un marc legal que empari la consulta, així com “la pregunta o preguntes”.

El president d’Esquerra Repúblicana de Catalunya, Oriol Junqueras, ha expressat en referència a la carta de Rajoy que si el Govern espanyol s’empara en “falses limitacions jurídiques” caldrà trobar “el nostre propi camí”.

Més tard, Junqueras ha declarat que no existeix cap Constitució que prohibeixi “que els ciutadans votin”, i ha afegit que la negativa del Govern espanyol a celebrar la consulta és “una qüestió de voluntat política”.

L’ecosocialista Joan Herrera ha criticat durament la missiva del cap de l’executiu espanyol, de qui ha dit que “no ha entès res”. Des d’Iniciativa per Catalunya consideren insòlit que el govern estatal no s’adoni que la desafecció a Catalunya s’agreuja “per la falta d’una resposta intel·ligent i democràtica” de Madrid. Herrera ha afegit que el rebuig a una consulta d’autodeterminació no es pot justificar per motius legals, perquè “hi ha vies per convocar-la”.

D’altra banda, la CUP ha fet una crida a la desobediència a l’Estat com a única via per aconseguir la independència. Marc Sallas, membre del secretariat nacional de la CUP, ha afegit que la carta no respon a cap de les espectatives de Catalunya i que “és impossible actuar per la via legal” en un estat “pseudodemocràtic” en el marc d’una Constitució sorgida “d’un règim franquista”.

Partit Popular i Ciutadans, satisfets amb la missiva

Les primeres veus favorables a la carta de Mariano Rajoy han vingut de Ciutadans. El secretari general i portaveu del partit, Matías Alonso, ha lamentat que la carta de Rajoy hagi arribat tard, però ha assegurat que Ciutadans subscriu la carta del president del Govern espanyol. Segons Alonso, Mas havia fet una proposta fora dels límits legals i Rajoy ha actuat “amb fermesa i de manera refinada”.

Des del Partit Popular Català han celebrat que la carta de Rajoy “no tanqui cap porta”. El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha explicat que ara Mas “té dues opcions”; optar pel diàleg amb l’Estat o “obstinar-se en un referèndum que trenqui amb Espanya”, i ha demanat al president de la Generalitat que tingui “visió d’Estat per saber triar el millor”.

L’ANC demana la llei de consultes

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha declarat aquest dissabte que, davant la previsible negativa de Rajoy a celebrar una consulta sobre la independència de Catalunya, és necessari que el Parlament aprovi la llei de consultes per dotar el referèndum d’empara legal i poder preguntar com més aviat millor als catalans sobre el seu futur.

Forcadell ha fet aquestes declaracions després que el Secretariat Nacional de l’ANC es reunís per fer una valoració de la Via Catalana, que va aplegar 1.600.000 persones, segons el Departament d’Interior, i que ha provocat algunes reaccions sobre el cas català a escala internacional.