S'aplana el camí a la consulta, de moment sense data al calendari. L'alcalde veu bé fer un referèndum pels jocs d'hivern de 2022, però ha demanat paciència a l'oposició. El PSC va insistir ahir a fer-lo abans que el Comitè Olímpic avali la candidatura, és a dir, a mitjan novembre, però l'alcalde diu que en tan poc temps no es pot muntar una consulta així. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que una decisió tan important perquè tiri endavant ha de tenir l'entusiasme de la gent i, per tant, jo no sóc dels que dic que no a una consulta. Crec que pot ser bo fer una consulta, però no tenim aquesta pressa. El primer que hem de decidir és si ens presentem el 22, el 26 o el 30". A qui se li acaba la paciència és al Partit Popular. Alberto Fernández Díaz ha reclamat a l'alcalde que convoqui els presidents de grup amb urgència i ha pressionat Trias perquè faci ja la consulta. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "Va dir que totes aquelles decisions importants per Barcelona serien sotmeses a consulta. I ara que arriba l'hora de la veritat què fa: 'és que no arribem a temps, és que no hi ha dies suficients'. Escolti, miri que ha tingut dies eh". Unitat per Barcelona també vol un referèndum, però coincideix amb Trias que no hi ha pressa. Jordi Portabella creu que primer cal informar-ne bé la ciutadania. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Nosaltres no creiem que això hagi de ser: consulta va, 1, 2 3!. Apretar tant significa no poder-se explicar prou". Iniciativa, en canvi, es manté en contra dels Jocs, que veu com una irresponsabilitat política i vol aprofitar la consulta perquè s'hi imposi el NO. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "El nostre objectiu polític és la retirada de la candidatura. Si aquest objectiu s'ha d'aconseguir a través d'una consulta ciutadana nosaltres estem encantadíssims". Iniciativa intentarà al primer ple del curs, el 18 d'octubre, que l'Ajuntament es pronunciï en contra de fer uns jocs d'hivern a la ciutat.

La data límit per presentar candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern de 2022 està cada vegada més a prop, el 14 de novembre. En la línia del que va declarar la setmana passada, Xavier Trias no descarta ajornar la proposta barcelonina per a les competicions de 2026 o 2030. L’alcalde ha reafirmat que no vol presses i que apostarà per ser seu olímpica quan pugui guanyar. Per això, vol sospesar bé el moment.

També ha demanat paciència a l’hora de convocar una consulta per mesurar el suport dels ciutadans. Així avala, però amb condicions, les demandes dels grups municipals del PP i del PSC. Trias s’ha mostrat sorprès que siguin aquests partits qui l’apressin amb el referèndum. D’una banda, s’ha referit als populars com “el grup que està en contra dels referèndums” i, de l’altra, ha recordat que van ser els socialistes qui van llançar la idea de la candidatura.

L’alcalde té molt clar que la decisió de presentar-se als Jocs Olímpics d’Hivern ha de ser “col·lectiva”. Ha estès la mà per parlar-ho amb els altres partits, la Generalitat i el Govern espanyol. Ha aprofitat per demanar als altres grups que deixin de banda la confrontació i teixeixin complicitats.

L’oposició vol la consulta

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha reclamat a l’alcalde que convoqui tots els líders municipals per parlar del projecte tècnic de la candidatura de 2022. Fernández Díaz vol que la consulta es faci abans del 14 de novembre i ha recordat que Xavier Trias es va comprometre a preguntar a la gent sobre projectes importants per a la ciutat.

Des d’Iniciativa-Esquerra Unida, Ricard Gomà manté el ‘no’ al projecte olímpic perquè ho veu com una “irresponsabilitat política i social”. La coalició està disposada a presentar una iniciativa al proper plenari perquè l’Ajuntament rebutgi presentar-se als Jocs Olímpics d’hivern. Gomà és partidari de la consulta amb què espera aconseguir una majoria per retirar la candidatura als jocs.

El líder d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat), Jordi Portabella, s’ha mostrat a favor d’una consulta i coincideix amb Trias que no hi ha pressa. Portabella creu que abans de fer un referèndum cal explicar bé el projecte a la ciutadania. El republicà vol que a la consulta també hi participin els pobles de la Cerdanya.