Boix ha iniciat el relat el 1640, quan ha parlat del pes de la ciutat per negociar amb la corona: “Barcelona ja recordava el rei de les Espanyes, l’obligació de complir amb els drets de Catalunya”. De la nostra ciutat, Boix ha dit que sempre ha estat fidel a Catalunya i “absolutament necessària per al país”. Respecte a la Guerra de Successió i els fets de 1714, ha puntualitzat que la ciutat “sempre ha pagat ben cara la defensa de les llibertats catalanes”.

Cap a una identitat catalana

Després de la mort de Ferran VI, Boix creu que es comença a configurar la identitat de Catalunya. Però el poder militar de Castella des del segle XVI “feia impossible la sobirania, i els catalanistes del XIX ho sabien perfectament”. També ha parlat de l’austeritat i la cultura empresarial que va possibilitar que Catalunya fos la Revolució Industrial.

Esgotats de fer-nos entendre

Carles Boix ha explicat que l’Europa de fa 300 anys ja no existeix “i per això el catalanisme d’avui no pot ser el que van practicar els nostres avis.” Ha dit que Catalunya està “esgotada en la incapacitat de fer valer la seva veu diferenciada a l’estat espanyol” i que el país no ha de tenir por de fer el pas endavant per recuperar la seva sobirania. “En un món globalitzat, desapareixen els avantatges de pertànyer a un gran estat”, ha dit.

Ha acabat dient que Barcelona és absolutament necessària per a Catalunya i ha demanat que la ciutat lideri el país cap endavant.