Els actes s’iniciaran el proper 14 d’abril per commemorar que aquesta mateixa data però de l’any 1931 es va proclamar la Segona República. Aquest dia es farà la tradicional ofrena floral a la plaça de la República a Nou Barris, que comptarà amb representants del govern municipal. Durant la presentació dels actes d’enguany, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat que el republicanisme “es construeix dia a dia” a través de polítiques socials avançades, defensant drets socials i l’educació pública.

Ofrena primavera republicana Nou Barris

Dos concerts en primícia

Per aquesta edició i com a novetat, l’Ajuntament programarà dos concerts únics. Un serà l’actuació de Pony Bravo i Rocío Márquez a l’esplanada del Born. Aquest concert es podrà veure el pròxim 14 d’abril a les 20 hores. L’altra nota musical la posarà la cantant Marina Rossell que actuarà a El Born Centre Cultural el pròxim 21 d’abril. Serà un concert-espectacle per commemorar el 87è aniversari de la II República amb la música de Rossell acompanyada de l’actriu Sílvia Bel que recitarà textos de Victor Català, Mercè Rodoreda, Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Roig. Aquest serà l’acte que tancarà la setmana de celebració de la Segona República.

Estrena del primer cicle de cinema republicà

En el marc d’aquesta setmana es programarà per primera vegada un cicle de cinema republicà. Els qui ho vulguin tindran l’oportunitat de veure el proper 17 d’abril al Teatre Apolo la projecció de la pel·lícula ‘El Pianista’, novel·la de Manuel Vázquez Montalbán, adaptada al cinema pel director Mario Gas. La segona pel·lícula que es podrà veure serà ‘Númax presenta’ de Joaquím Jordà el pròxim 3 de maig a la Lleialtat Santsenca.

S’estrenarà un carrer amb el nom de Pepe Rubianes

El pròxim 15 d’abril ja serà una realitat la placa que dona nom al carrer de Pepe Rubianes al barri de la Barceloneta. Es farà una festa popular a partir de les 13 hores a la platja de la Barceloneta amb el carrer de l’Almirall Cervera, que a partir de la descoberta de la placa passarà a dir-se Pepe Rubianes. L’actor, que va morir fa nou anys, va viure durant molt de temps en aquest barri del qual sempre va fer públic el seu idil·li.

Més senyalització de memòria republicana al carrer

La voluntat del govern municipal és que al carrer sigui més visible la memòria de la història republicana de diferents espais de la ciutat que estan relacionats amb persones, fets o espais rellevants. Algunes de les senyalitzacions que s’inauguraran, en forma de plaques o faristols, seran la del sindicalista Àngel Pestaña, que serà reconegut a la rambla del Raval, entre el carrer de Sant  Martí i el de Sant Bartomeu; i la del president Lluís Companys, que tindrà la placa commemorativa davant del número 633 de la Gran Via de les Corts Catalanes. Hi haurà canvis en el monument a les Brigades Internacionals, situat al túnel de la Rovira, al districte d’Horta-Guinardó. A la placa s’hi tornarà a gravar el text original que va pronunciar la Pasionaria per acomiadar aquestes unitats. També se senyalitzarà l’antiga Llibreria dels Cinc d’Oros, a l’avinguda Diagonal. Precisament, tot just fa un any, en el marc de la Primavera Republicana, l’Ajuntament va canviar el nom de la plaça de Joan Carles I per la del Cinc d’Oros.